9 Kişinin Sırrı, 10.’da Saklı

22 Ocak günü Afrika Gazetesi’ne yapılan saldırılar ve Meclis’in damında bayrak sallanmasıyla ilgili ilk tutuklamalar sonrası Polis tarafından yapılan “görüntülerde tespit edilen 9 kişi daha aranıyor” açıklamasının üzerinden haftalar geçse de, henüz herhangi bir tutuklama yapılmış değil.

Polisin görüntülerde tespit edildiğini açıkladığı 9 kişiyi hala yargı önüne çıkarmaması tepki çekiyor.

Sivil Otoritenin Gücü Bu Kadarına Yetti

Ülkemizde Polis, Geçiçi 10. Madde ile askere bağlı durumdayken, asker ise en tepede Ankara’ya bağlı durumda.

Ankara’nın en tepesindeki şahıs ise olayları talimatıyla başlatan kişi olunca, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dahi linç edilmesine ramak kalan şiddet eylemleri sonrası uzunca bir süre Polis herhangi bir tutuklamada bulunmamış, Akıncı’nın ve kamuoyunun Polis Genel Müdürü’ne “ya adım at ya istifa et” baskısı sonrası olaylara karışanlardan yalnızca 6’sı tutuklanmıştı.

Polis’in haftalar önce görüntülerde tespit ettiğini açıkladığı 9 kişiyle ilgili bir türlü adım atmaması ise, “Geçici 10. Madde” ile askere bağlı olan teşkilat üzerinde sivil iradenin ancak bu kadar söz sahibi olduğunu gözler önüne serdi.

Tarihi Hata

Afrika Gazetesi ve Meclis önünde yaşanan olaylar sırasında Ankara’dan gelen talimat üzerine bölgede görevli polislerin yaşananlara müdahale edemeden seyirci kalması halkın tüm kesimlerinden tepki almış, Geçici 10. Madde’nin kaldırılarak polisin sivile bağlanması yönünde ciddi bir kamuoyu oluşturulmaya başlanmıştı.

7 Ocak Erken Genel Seçimleri sonrası oluşturulan yeni hükümette bulunan merkez sağ partilerin tabanları dahi “polisin sivilleşmesi” konusunu tartışmaya başlarken, Başbakan Erhürman’ın “sivilleşme önceliğimiz değil” açıklaması, toplumumuza daha çok bedeller ödetecek tarihi bir hata olarak yorumlandı.

Erhürman(2012): “Geçici 10. Maddeyi Kaldırmak İçin Anayasa Değişikliği Gerekmiyor”

Başbakan Tufan Erhürman, 13 Şubat 2012 tarihinde Gaile Dergisi’nde yayınlanan makalesinde geçici 10. maddeyi kaldırmak için Anayasa değişikliğine gerek olmadığını belirtmişti.

Yazısında Erhürman konuyu şöyle özetlemişti;

“Polisi sivile bağlamak ve 117. maddeyi askıdan indirmek için, bir Anayasa değişikliği yaparak geçici 10. maddeyi yürürlükten kaldırmak gereksizdir. Meclis bir an önce konuyu gündemine almalı ve mümkünse oy birliğiyle (mümkün değilse nitelikli bir oy çokluğuyla), “Kıbrıs Türk halkının savunması ve iç güvenliği ile milletlerarası durum”un artık 117. maddenin askıda kalmasını ve mesela polisin orduya bağlı olmasını gerektirmediğine, böylece geçici 10. maddenin etkisinin artık geçtiğine karar vermelidir.”