KIBRISLI ELEN EMEKÇİLER DİRENİYOR

Grevden sonra, Limasol limanında 2000 konteynır birikti

 Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, Kıbrıs’ın güneyinde de kapitalizmin ve patronların krizi, emekçilere ödetilmeye devam ediyor. Ancak emekçiler direnmeye devam ediyor ve emekçilerin en ufak bir grevinde bile ekonominin, üretimin ve mal dolaşımının durması, hayatı devam ettiren şeyin bizzat emekçilerin kendi elleri ve akılları olduğunu gösteriyor. Emekçiler başlarında bir patron olmadan da üretebilirken, patronlar, emekçiler greve çıkar çıkmaz bir hiç oluyorlar. Aşağıdaki çeviri-yorum-haberimiz Kıbrıs’ın güneyinden, liman işçilerinin grevinden :

 Liman müdürü George Pouros’un geçtiğimiz Perşembe günü aktardığına göre, liman işçilerinin devam etmekte olan grevi, 2000’den fazla kargo konteynırının limanda birikmesiyle sonuçlandı. Limandaki işçi ihtiyacına karşılık hükümetin yeterli sayıda işçiyi kadrolamaması üzerine geçtiğimiz Salı gününden itibaren süresiz greve çıkan liman işçileri, patron örgütlerinin baskıları sonucu Çarşamba günü meyve, sebze ve donmuş gıdalar gibi “hassas” kargoların liman giriş çıkış işlemini yapmayı kabul etseler de, gelen kargoların çok önemli bir miktarı hala limana yüklenilmek üzere gemilerde bekletiliyor.

 Limasol liman işçileri birliği başkanı Nikos Constantinou, geçtiğimiz günlerde ilgili bakanlıkların, taleplerini dinlemek üzere kendileryle görüşeceklerini dile getirişmişti. Birlik ayrıca, yıl sonunda gerçekleşmesi planlanan liman hizmetlerinin özelleştirilmesine de karşı çıkıyor

Constantinou CyBC’ye (Kıbrıs Cumhuriyeti devletinin radyo televizyon tayın kurumu) şunları söyledi : “Grevin doğrumuş olduğu sorunlardan ve sıkıntılardan dolayı tüm halktan özür diliyoruz. Yıllardır kadrolu işçiler olarak bizler hiç grev yapmamıştık ve talebimiz yeni liman işçilerinin mesleğe kabul edilmesiydi. Ancak hükümet hizmetleri özelleştirmeye karar verdiği için, hiçbir şey elde etmeden bir kenara atılmayı kabul etmeyeceğiz !”

Constantinou ayrıca, 1990 yılında kadrolu 112 liman işçisi varken, bu sayının kadrolular sadece 28 olmak üzere toplam 62 kişiye düştüğünü belirtip şöyle dedi : “ 2004’ten beri yeni işçilerin alımına izin verilmesini talep ediyoruz. En nihayetinde, 2012 yılında Liman İdaresi kabul etti, ancak bu sefer de Bakanlık süreci durdurdu.”

Constantinou konuşmasını şöyle sürdürdü : “Bize yapılan öneri yeterli deildi. Kargoların yüklenmesinde kullanılan yeni makinelerin alımından dolayı birikmiş borçlar vardı. Bize, limandan ayrılmamızı, işimizi kaybedeceğimizi söylediler.”

Liman İdaresi başkanı ve aynı zmanda İletişim Bakanlığı’ndaki yetkili Alekos Michaelides ise işçilerin greve çıkmak için meşru bir nedenlerinin olmadığını dile getirdi. Aynı yetkilinin, işçilerin talepleri yıllardır geçiştirilirken,  işçilerin grevi sonucu kârları zarar gören patronların taleplerine hemen sahip çıkmaya çalışması da gözlerden kaçmadı.

Kıbrıs’ın kuzeyinde de egemenlerin yapmakta olduğu gibi, Kıbrıs’ın güneyinde de hükümet, grevi halkın gözünde küçük düşürmek için liman işçilerinin “ayrıcalıklı kamu kesimini” oluşturduğunu, “eski sisteme ait olduklarını”, iyi maaşlara ve iş güvencesine sahip olduklarını dile getirmeye başladılar. İyi maaşa ve iş güvencesine sahip olmanın bile ayıplandığı zamanlanlarda yaşamak zorunda kalmayı elbette kabul etmiyor direnen emekçiler. Öte yandan aynı Bakanlık yetkilisi, işçilerin, uluslararası piyasaların değişen taleplerini karşılamak için gereken dönüşümlere karşı direndiğini söyledi. Emekçilerin, sadece Troyka’nın ve Kıbrıslı Elen burjuvazisinin, yani bir avuç zenginin talepleri gerçekleşesin diye boyun eğmemesi, anlaşılan Bakanlık yetkisini çok şaşırtmış olmalı.

Bakanlık yetkilisi, grevin maliyetini tahmin etmenin zor olduğunu ancak tüccarlara büyük sıkıntı verdiğini ve bakanlığının da bu sorunu çözmek için uğraştığını söyledi. Yetkili böylece, hükümetin kimin sıkıntılarını dert ettiğini ve kimden yana olduğunu da açıkça ortaya koymuş oldu.

Süresiz grev durumu ortadan kalkmış olsa da, görüşmeler sürüyor ve görüşmeler süresince işçiler grev silahını kullanmaya devam edecekler.

 

faydalanılan ve çeviride kullanılan kaynaklar :

 

http://in-cyprus.com/strike-causing-port-upheaval/

 

http://cyprus-mail.com/2015/03/19/2000-containers-piled-up-at-limassol-port-after-strike/

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply