Reddediyoruz Platformu: “Sonuç ne olursa olsun devam edeceğiz!”

Reddediyoruz Platformu, Koordinasyon Ofisi antlaşmasını reddetmelerinin gerekçelerini açıkladı.

Reddediyoruz Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Reddediyoruz Platformu, ‘Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’ antlaşmasının 20 Haziran 2014 tarihinde CTP-DP hükümetinin Bakanlar Kurulu’nda onaylanması ile mücadeleye başlamış, içerisinde 70’i aşkın dernek ve örgütlerin yer aldığı bir platformdur. 2014 yılında geliştirdiği güçlü muhalif duruş ile söz konusu antlaşmanın Meclis’e gönderilmesine engel olan Reddediyoruz Platformu, son dönemde UBP-DP hükümeti tarafından yeniden Meclis gündemine getirilerek, toplumun açık rahatsızlığına rağmen onaylanıp, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen antlaşmanın geleceğimiz üzerinde yaratacağı sıkıntılara karşı yeniden harekete geçmiştir.

İçerisindeki örgütlerin yanında, toplumun da desteğini alarak büyümekte olan platformumuz, yürütme ve idare yetkilerimizin devredilmesine sebep olacak Koordinasyon Ofisi antlaşmasını reddetmektedir. Reddediyoruz Platformu’nun reddettiği, başka bir ülke veya bir birlik ile antlaşma yapılması değildir. Reddimiz, antlaşmaların içeriğiyle alakalıdır. Platformumuzun reddettiği, yatırım sözü veren Ofis’in, yatırımı denetleyen pozisyonunun ötesinde, bu antlaşma ile ülkemizde yürütme ve idareyi devralacak yetkilerle donatılmasıdır.

Koordinasyon Ofisi antlaşmasını objektif şekilde inceleyen tüm hukukçuların ve halkımızın hemfikir olduğu üzere, söz konusu antlaşmanın ülkemizdeki gençlik, spor ve kültürel faaliyetlerinin yürütme yetkisini başka bir ülkenin hükümetine ve bizlerin seçmediği, başka bir merkezden atanan kişilere devretmesi anlamına geldiği açıktır. Antlaşmayı savunan hükümet yetkilileri bile, bu uygunluk yasasının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda yaptıkları konuşmalarda, antlaşmanın içeriğinde sıkıntılar olduğunu kabul etmiştirler. Hükümet yetkililerinin önemsemediği bu içerik, bizler için ‘kendi kendimizi yönetme’ hakkımızı elimizden alacağı için hayati öneme sahiptir ve kabul edilemezdir. Kendi irademizle, kendi ülkemizi yönetmek ve spor, gençlik ve kültürümüzle ilgili kararları almak gibi meşru bir hakkı savunan Reddediyoruz Platformu, mücadelesinin meşruluğundan doğan bir güçle gün geçtikçe daha da toplumsallaşmaktadır.

Bizler, hemen yanı başımızdaki Türkiye coğrafyasında halklara yöneltilen anti-demokratik, baskıcı ve gerici uygulamalardan endişe duymaktayız. Son on yılda Türkiye’de yaşayan insanların kutuplara ayrıştırıldığını, siyasi iktidar ile aynı düşünmeyenlerin ötekileştirildiğini gözlemlemekteyiz. Bugüne kadar Kıbrıslı Türkler, toplumsal kimliklerini verdikleri mücadeleler, gelenek, görenek ve yaşam biçimlerinden edinmişlerdir. Bu antlaşma ile Kıbrıslı Türklerin yaşam biçimi değiştirilmek istenmekte ve bir toplum mühendisliği amacı güdülmektedir. Kıbrıslı Türklerin maneviyatı üzerinden eleştirilerde bulunan kesimlerin, bu ülke gençliği üzerinde söz sahibi olmaya çalışarak neyi amaçladığı ortadadır. Bizler, toplumsal hoşgörümüzü ve yaşam biçimimizi tehlikeye sokan her türlü antlaşmayı reddediyoruz.

Bizler sokağız, gençleriz, aileleriz. Bu ülkede kendi geleceğimiz üzerinde söz hakkımızı savunmaktayız. Bu hakkı sulandıracak bir antlaşma, hangi ülke veya birlikten gelirse gelsin; reddediyoruz, reddedeceğiz. Her türlü inanca ve düşünceye saygı duyan bu Platform, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan insanlara herhangi bir yaşam tarzının, inancın ve düşüncenin bu gibi antlaşmalarla zorla dayatılmasını kabul etmeyecektir!

Koordinasyon Ofisi antlaşması, toplumsal kimliğimize ilk veya son müdahale olmadığı gibi bizlerin mücadelesi de, kısa vadede sonuç ne olursa olsun, devam edecektir.”

Reddediyoruz Platformu:

Halk Sanatları Derneği (HASDER) ,HASDER Gençlik Kulübü, Akçay Kültür Sanat Derneği (AKDER),Gençlik Merkezi Birliği, Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER),Göçmenköy-Taşkınköy Kültür Derneği (Göç-Taş),Gençlik Kampları Gönüllü Liderleri, Kıbrıs Havaları Derneği, Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD), “Kalavaç Yerel Değerleri Yaşatma Derneği (KAYED), KAYDER, Akdoğan Fikir Sanat Atölyesi (AFSA), Mesarya Kadınları İnisiyatifi, Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği, Yeşil Barış Hareketi, Biyologlar Derneği,Toparlanıyoruz, BARAKA Kültür Merkezi, Dikmen Gençlik Merkezi (DİGEM), Alayköy Folklor Derneği,Dördüncü Duvar Düşünce Derneği, Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM),Güzelyurt Sanat Derneği (GÜSAD), Güzelyurt Atılımcı Sanat Derneği (GASAD),Sevgi Çiçeği Derneği (SEÇDER), Kıbrıs Halk Dansları ve Sanat Merkezi, Özgür Adımlar Kültür Sanat Derneği, Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği,Toplumcu Demokrasi Partisi, TDP Gençlik Örgütü, TDP-Tocek, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), BKP Gençlik Meclisi, BKP Kadın Meclisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü (CTP-G.Ö), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), YKP-fem, Bağımsızlık Yolu,Tango Cyprus, Devrimci Komünist Birlik, Üretim Merkezi, Boran Kültür Merkezi, Kuir Kıbrıs,Mağusa İnisiyatifi,EMAA,MAGEM, Feminist Atölye (FEMA),Dayanışma,Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı,Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği,Kıbrıs Pir Sultan,Feminist Öğretmen İnisiyatifi, Lefkoşa Sanat Tiyatrosu (LST),Çağ – Sen,Türk-Sen,KTAMS,DAÜ-SEN, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), EL-SEN,Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Sendikal Platform.