Atun: “Sendikalaşmak 150 Yıl Geriye Gitmektir”

Geçtiğimiz hafta katıldığı bir TV programında izleyicilerden gelen sorulara yanıt vermeye çalışan Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, bir izleyicinin “özel sektörde sendikalaşma neden yok” sorusuna sermaye ağzıyla yanıtlar verdi.

“Sendikalaşmak 150 Yıl Geriye Gitmektir”

İngiltere ve Avrupa halklarının başına bela olan ve neo-liberalizmin en önemli temsilcilerinden Margaret Thatcher’i olumlu bir örnek olarak gösteren Atun, sendikalaşmayı “150 yıl geriye gitmek” olarak yorumladı.

LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 08:  People cheer in front of a banner displaying the message 'The Witch is Dead' as they celebrate the death of former British Prime Minister Margaret Thatcher in Brixton on April 8, 2013 in London, England. Lady Thatcher has died this morning following a stroke aged 87. Margaret Thatcher was the first female British Prime Minster and governed the UK from 1979  to 1990. She led the UK through some turbulent years and contentious issues including the Falklands War, the miners' strike and the Poll Tax riots.   (Photo by Danny E. Martindale/Getty Images)

“kktc’nin Devletliğinde Eksiklik Vardır”

Sunat Atun, sendikalaşmanın önemini yok saymak adına, Bakanlığını yaptığı kktc’ye yönelik “devletin devletliğinde eksiklik olduğunu” da ifade ederek, bir anlamda kktc’nin devlet olabilme niteliklerini yerine getiremediğini de kabul etmiş oldu.

“Amerika’da da Sendika Yok”

Atun, cevabının devamında ise “Amerika’da sendika yoktur” iddiasında bulundu. Neo-liberalizmin etkisini gösterdiği yıllardan itibaren yönetenlerin sendikal hareketi geriletmeyi başardığı ABD’de, bugün kamu çalışanları %37.% oranında sendika üyesiyken, özel sektörde ise bu oran %9’lardadır. Tüm kısıtlamalara rağmen sendikal hareket, ABD’deki emek eksenli mücadelenin bel kemiğini oluşturmaktadır.

Sunat Atun’un “özel sektörde sendikalaşma neden yok” sorusuna verdiği yanıtın tamamı şöyle:

“Özel sektörde sendikalaşma neden yok? Bence Özel sektörde sendika olursa koşullar bu ülkede daha iyi olmaz. Özel sektörü ne kadar sıkar, ne kadar daraltırsanız üretkenlik o kadar düşer. Bütün dünyanın sendikalardan vazgeçtiği bir dönemde, biz 100-150 yıl geriye gidip sendikalaşmaya geçmeye çalışılırsak bu çağda, ben nasıl büyük bir çelişki olur onu hayal edemiyorum. İngiltere gibi dünyanın en iyi endüstrileşmiş, sanayi devriminin liderlerinden olan bir ülke, baktı ki ülke ekonomisi çöküyor, daha 1980-82’de, Margaret Thatcher o zaman ‘Demir Leydi’ lakabını öyle aldı, 35 sene önce dünya sanayisinin lideri sendikalaşmayı sonlandırdı. Yani biz nasıl geriye gideceğiz, onu hayal edemiyorum.

Buradaki eksiklik, sorunun haklı bir yönü var, benim özel sektörde çalışma koşullarım, haklarım ne olacak diyor, çok doğru. Burda eksik olan devletin devletliğidir. Devlet devletliğini yerine getirirse, çalışma yasamızda bütün haklar vardır. Mesela en çok şikayet duyduğum nokta; “benim sosyal sigortam ve ihtiyat sandığım bir yıldır yatmıyor” diyor. İşte burda devletin denetim yetkisini tereddütsüz kullanmasını gerektiren bir durum vardır, ve devlet burada ağır bir ceza getirebilir. O iş yerini kapattırabilir. Çok daha ağır ceza getirelim, ve ihbara rağmen gidip ceza vermeyen de varsa önce cezayı o alsın. Amerika’da bu işlerin hiç şakası yoktur. Amerika’da sendika yoktur, ama vergi kaçırma, işini hakkını gasp etme federal suçtur, affı yoktur, o şirketi bitirir.”