Cam İşçileri, Direnişin Kazanımla Bittiğini Duyurdu: Bu Zafer Hepimizin

İşten atılan 90 cam işçisinin 21 gün önce başlattığı direniş, tüm işçilere Eskişehir’de iş garantisi verilmesi üzerine sona erdi. Kristal-İş’in isteksiz tutumuna rağmen eşine zor rastlanan bir mücadele verdiklerini belirten işçiler, “Bu zafer tüm işçi sınıfının zaferidir” dedi.

Şişecam’a bağlı Paşabahçe Cam Fabrikası’nda işten çıkarılan 90 cam işçisinin işlerine geri dönmek için 21 gün önce başlattıkları direniş dün kazanımla sona erdi. İşçilerin Trakya’daki fabrikalara nakledilme talebi kabul edilmedi ancak; 90 işçinin tümü, istemeleri halinde Eskişehir’deki fabrikada işe başlayabilecek. Eskişehir’e gitmek istemeyen işçiler ise teşvik uygulamalarından yararlanacak.

Daha önce işlerini geri isteyen işçilere “Eskişehir’deki fabrikaya nakil için dilekçe verin, biz değerlendirelim” diyen Şişecam yönetimi, dün yapılan toplantıda, başvuruda bulunmaları durumunda 90 işçinin tümünün Eskişehir’de işe başlayabileceği kararını aldı. Yönetim, Eskişehir’e gitmek istemeyenlerin de teşvik uygulamasından faydalanacağını duyurdu. 90 işçinin tümü için iş garantisi verilmesi üzerine dün Tuzla’daki Şişecam Genel Merkezi önünde yapacakları eylemi iptal eden işçiler, bunun yerine Lüleburgaz’daki direniş alanında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘Yanımızda olan herkese teşekkürler’
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bugün itibariyle 90 cam işçisinin işe iadesinin yolu açılmıştır. Cam işçisinin iş, aş, adalet yürüyüşü kararlılıkla sürdürülmüş ve başarı elde edilmiştir. Kazanılan bu zafer, önce bizim sonra tüm cam işçilerinin ve en sonunda da tüm işçi sınıfının zaferidir.”

Verdikleri mücadelede üyesi oldukları Kristal-İş Sendikası’nın isteksiz tutumuna karşın Trakya’da çalışan diğer işçilerin ve Lüleburgaz halkının büyük desteğini gördüklerini ifade eden işçiler, “90 Trakyalı ve diğer arkadaşlarımızla birlikte hareket ederek Türkiye’de eşine zor rastlanan bir mücadele sergiledik. Bu zaferi Lüleburgaz ve Trakya halkının, bölgemizdeki siyasi parti, STK ve belediye temsilcilerinin, medya ve görsel basının yardımları ve katkıları ile elde ettiğimizi biliyor, buradan herkese en kalbi duygularla teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Yürüyüş yasaklanmıştı

İşçiler, 21 gün önce Lüleburgaz’daki Kristal-İş Şubesi önünde direnişe başlamış, Lüleburgaz halkı ve emek dostları işçilerin mücadelesine sahip çıkmıştı. İşçiler, 20 Ekim’de buradan İstanbul Tuzla’daki Şişecam Genel Merkezi’ne doğru ‘İş, aş, adalet’ yürüyüşü başlatmıştı. İşçilerin eşleri, çocukları ve kendilerine desteğe gelen yurttaşlarla birlikte gerçekleştirdiği yürüyüş, 2’nci gününde Kırklareli Valiliği tarafından OHAL gerekçesiyle yasaklanmıştı.

 ‘Zor bir karar vereceğiz’

Kırklareli Cam Fabrikası’nda 4 yıldır çalışan 25 yaşındaki Emre Yaman, dha’ya yaptığı açıklamada, tüm işçilerin ailelerine danıştıktan sonra bir karar vereceğini belirterek, şunları söyledi: “ Şu anda herkes aynı şeyi düşünüyor. Eskişehir’e gidersek bizim için yeni bir başlangıç olacak. 25 senedir Trakya’dayım, burada doğdum, büyüdüm, ailem, arkadaşlarım burada. Oraya gidersem evimi taşımak zorunda kalacağım. Ailemden ayrılacağım. Oraya gitmek bizim için zor. Aldığım maaşla geçinemeyeceğim. 1800 lira maaş alacağım. Ev kirası, elektrik, su, doğalgaz nasıl ödeyeceğim? O yüzden zor bir karar, birkaç gün sonra kararı şirkete bildireceğiz.”

Fabrikada işten çıkarılan 20 yıllık işçi Ersoy Saltık ise şöyle konuştu: “43 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Dünkü karara kadar hiçbir kazanım yoktu, dünkü karardan sonra bir adım oldu. İstediğimiz gibi olmadı, ama bir kazanılmış hakkımız var. Şu an karar önümüzde. ailemize danışacağız, şapkamızı önümüze koyacağız. Cuma gününe kadar karar vereceğiz. Ben evliyim, oğlum Aydın’da üniversite okuyor, eşim burada çalışıyor. Kızım burada liseye gidiyor. Tek başıma verebileceğim bir karar değil. Geleceğimizi ailemle birlikte oturup konuşmamız gerek. Gitmek istemeyenler fabrikadan tüm hakları, kıdem tazminatı gibi alacaklarını alıp ayrılacak.”

https://www.birgun.net/haber-detay/cam-iscleri-direnisin-kazanimla-bittigini-duyurdu-bu-zafer-hepimizin-186424.html