“Düşte Umut Yürekte Sızı” Kitabı Tanıtıldı

Hakan Çakmak’ın yazdığı, Yaşar Ersoy’un yaşamını eksen alarak İngiliz sömürge yönetiminin son yıllarından günümüze toplumumuzun sosyal, kültürel, sanatsal ve siyasal tarihini ele alan “Düşte Umut Yürekte Sızı” kitabı dün akşam Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda tanıtıldı.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın yanı sıra, çok sayıda siyasi, yazar, şair ve sanatçının katıldığı görüldü. Etkinliğe, Lefkoşa Belediye Orkestrası da müzik dinletisiyle katkı sundu.

Etkinlik, geçtiğimiz Haziran ayında kaybettiğimiz program yapımcısı ve yazar Hakan Çakmak’ın hazırlayıp sunduğu sanat programlarından oluşan videonun izlenmesiyle başlarken, duygu dolu anlar yaşandı.

Rahvancıoğlu: “Yaşar Ersoy, Nasıl Bir Aydın Olunması Gerektiğinin Somut Örneğini Sunmuştur”

Gecede Khora Yayınları adına sözü alan Münür Rahvancıoğlu, “Düşte Umut Yürekte Sızı” kitabına katkı koyan herkese teşekkür etti.

Rahvancıoğlu konuşmasında, Yaşar Ersoy’un, toplumcu gerçekci anlayışla, Kıbrıslı Türklere bir aydının nasıl olması gerektiğinin somut bir örneğini sunduğunu ifade etti. Rahvancıoğlu, Ersoy’un hem tiyatral, hem şiirsel, hem de siyasi anlamda halkımıza ve yurdumuza büyük katkıları olduğunu, bu bağlamda bu kitaba katkı yapmaktan onur ve gurur duyduklarını ifade etti.

Aliye Ummanel

Gecede konuşan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Aliye Ummanel ise, böyle bir eserin tanıtımına ev sahipliği yaptıkları için gururlu olduklarını belirtti.

Ummanel, kitaba Katkı koyan herkese teşekkür ederken, “Kıbrıs Türk toplumuna büyük hizmetlerde bulunmuş insanlara vefa borcumuzu ödemeliyiz” diyerek bu gibi yerli, sanatsal ve tarihi öneme sahip eserlerin arşivlenerek bir sonraki nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Harmancı

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise konuşmasında Ersoy’un sanatçı, muhalif ve mücadeleci kişiliğine duyduğu saygıyı ifade etti.

Harmancı, Hakan Çakmak’a Haziran ayının hüzünlü bir Çarşamba akşamında veda ettiklerini, ancak Çakmak’ın asla unutulmayacağını ve ürettikleriyle hep bizimle olacağını söyledi.

Ersoy

Yazar, şair, tiyatrocu ve aydın Yaşar Ersoy’un konuşmasında ise duygu dolu anlar yaşandı.

Ersoy, bugün özellikle konuşmacı masasına iki sandalye istediğini, çünkü Çakmak’ın ürettikleriyle aramızda olduğunu söyleyerek, Çakmak için büyük bir alkış istedi.

Çakmak’ın bugüne kadar yaptıklarının çok önemli olduğunu ve tek başına ülkenin sanat ve kültür arşivini oluşturduğunu belirten Ersoy, BRTK’ye bu arşive sahip çıkma çağrısı yaptı.

Yaşar Ersoy ayrıca, kitabın kapağını tasarlamasını istediğinde bundan büyük bir heyecan duyan ve kapağı hemen ertesi gün hazırlayacak kadar coşkuyla olaya yaklaşan Emin Çizenel’e, tüm kitaplarının tasarımını yapan oğlu Umut Ersoy’a ve mücadele dolu yaşamı içerisinde zaman zaman ihmal ettiğini söylediği eşine de teşekkür etmeyi unutmadı.

Kitabın editorlüğünü yapan Feriha Altıok’la kitabı yayına hazırlarken geçmişe yolculuklar yaptıklarını ve hatırladıkları bazı anektodlar karşısında birlikte hüzünlendiklerini anlatan Ersoy, Altıok’a da teşekkürlerini sundu.

Ersoy ayrıca, herşeyin maddiyata endekslendiği günümüzde, Khora Yayınları’nın bu motivasyonla haraket etmediğine, sanata ve sanatçıya destek vermeyi önceliği yaparak güzel işlere imza attığına dikkat çekti.

Özyiğit

Gecede söz alan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ise, Yaşar Ersoy’un her platformda mücadele etmekten kaçınmayan cesur ve aydın kişiliği ile toplumumuzu aydınlattığını, Ersoy’un yaptıklarını ve toplumumuz için önemini anlatacak çok fazla kelime bulamadığını söyledi.

Bugün aramızda olmayan ancak Kıbrıs Türk kültürüne kattıklarıyla her zaman yaşayacak olan Hakan Çakmak’ı saygıyla andıklarını söyleyen Özyiğit, böylesi bir eseri toplumla buluşturan Khora Kitabevi’ne ve gecenin organizasyonuna katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların sonunda Ersoy’un kitapları imzaladığı gece, kokteyl ile sona erdi.