Pir Sultan Abdal, Zorunlu Din Dersleri Konusunu Ombudsman ile Görüştü

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır, din derslerinin seçmeli olmaktan çıkarılıp, zorunlu olmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi ve bu şikayetlerini ombudsmana iletti.

Kıbrıs Gazetesi’nden Ceren Özbil’in haberine göre;

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yetkilileri dün, Ombudsman Emine Dizdarlı’yı ziyaret ederek, okullarda din dersinin zorunlu olmasının Anayasa’nın 23. maddesine aykırı olduğunu söyledi ve bununla ilgili topladıkları imzaları iletti.

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır, 7 yıldır okullarda zorunlu olarak din dersinin okutulduğunu ifade etti ve Anayasa’ya aykırı bu konuyla ilgili gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını istedi.

Özbahadır: “Bir toplumda yaşayan farklı kimlik inanç ve mezheplerin o farklılıklarını sürdürebilmesiyle ilgilidir”

Özbahadır, bütün uluslararası sözleşmelerde olduğu gibi kktc Anayasası’nda da, toplumda yaşayan ve farklı kimlik, inanç ve mezheplere sahip kişilerin, farklılıklarını sürdürebilmesi için hak ve özgürlüklerinin yer aldığından söz etti ve şu şekilde konuştu:

“Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak Sayın Ombudsman Emine Dizdarlı’dan randevu istedik. Bizi kabul etti.

kktc Anayasası’nın 23. maddesi dil, din ve vicdan özgürlüğü ile ilgilidir. Yani bunun açılımı bir toplumda yaşayan farklı kimlik inanç ve mezheplerin o farklılıklarını sürdürebilmesidir.  Herkesin hak ve özgürlükleri vardır. Uluslararası sözleşmelerde olduğu gibi kktc Anayasası’nın 23. maddesi de bunu sunmaktadır. Bu hakkı ve özgürlüğü uygulamak için bir hukuk anlayışı vardır.

Ancak ne acı gerçektir ki, 2009 yılında UBP hükümeti hiçbir gerekçe göstermeksizin kapalı kapılar arkasında yönlendirme sonucu okullarda okutulan seçmeli din dersini zorunlu hale dönüştürdü. 7 yıldır devam eden bu durum kktc Anayasası’nın 23. maddesini hâlâ ihlal etmektedir.”

“Gerekli yasal işlemler yapılmalıdır”

Özbahadır, bu uygulamanın en temel insan hakkı olan vicdan ve din özgürlüğünün ihlal edilmesine bir gösterge olduğunu söyledi ve bu yüzden Ombudsman ile görüşmek istediklerini ifade etti.

2009 yılından itibaren devam eden bu yasa dışılığın sonlandırması ve gerekli yasal işlemlerin başlatılması için Dizdarlı ile görüştüklerini kaydeden Özbahadır, “olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2004 yılında Hasan Zengin, Eylen Zengin isimli Alevi kökenli Türkiye vatandaşı baba oğlun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı dava 2007 yılında sonuçlanmıştır. Aynı temennilerden dolayı davayı kazanmıştır” şeklinde konuştu.

(Kıbrıs Gazetesi)

İlgili Haberler;

Din Derslerinin Seçmeli Hale Getirilmesi İçin Toplanan 1800 İmza Bakana Verildi