Hükümet, Protokol ve Programında Yer Alan Vicdani Red Hakkını Geciktiriyor

CTP-HP-TDP-DP hükümeti, hem koalisyon protokolü hem de hükümet programında yer alan vicdani red konusuyla ilgili henüz bir adım atmadı. Hükümetin adım atmakta gecikmesi, vicdani red hakkını kullanmak isteyen Halil Karpaşaoğlu’nu hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Mayıs 2018’de Hazırlık Yapılıyor Denmişti

Konuyla ilgili Mayıs ayında açıklama yapan hükümet sözcüsü Özersay “Askerlik Yasası’nda bir değişiklik yapılması konusunda yasa tasarısı hazırlığı yapıldığını, Askerlik Yasası’nda yapılacak değişiklikle birlikte; vicdani reddin ne şekilde düzenleneceği, kim tarafından  nasıl karar verileceği  kapsamının ve sınırlarının ne olacağı ve nasıl uygulanacağı, istismara neden olmaksızın  gerçek anlamda vicdani redci olan kişilerin  askerlik yükümlülüğünden muaf tutulmasıyla ilgili yasa değişiklik tasarısının ele alındığını, bu tasarının hem GKK hem de Başsavcılık yetkilileriyle paylaşılarak görüşlerinin alınacağını, bir sonraki aşamada konunun Meclis’e gideceğini” söylemişti.

İrade Varmış Ama GKK Yardımcı Değilmiş

Bütçe görüşmeleri sırasında  vicdanı red konusuna değinen CTP milletvekili Doğuş Derya ise  “Bu hükümetin vicdani reddi yasalaştıracak iradesi vardır ama GKK bu konuda yardımcı olmalıdır. Zorunlu askerlik yerine alternatif kamu hizmeti sağlanmalıdır.” diyerek aslında Tufan Erhürman’ın dediği gibi GKK’nın kktc Başbakanı’na bağlı olmadığını gösteriyor.

Savcılık Davayı Geri Çekecek mi?

2014 yılında  yaptığı bir açıklamada “Vicdani Ret Hakkı’nın tanınmasının önünde Anayasa’nın engel olarak gösterilmesi doğru bir davranış değil” diyen Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı ve şimdiki Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ise geçtiğimiz gün  vicdani red ile ilgili hazırlanan yasa önerisini yeni yılın ilk günlerinde Meclise sunacaklarını belirtti.  Özyiğit’in açıkladığı bu gelişme üzerine Savcılığın 3 Ocak’ta görülecek olan  vicdani red davasını geri çekip çekmeyeceği merak konusu.