Tabipler Birliği Başkanı Gürkut’tan Önemli Açıklamalar: “İlk Yerel Vaka, Virüsün Ülkemizdeki Kişilerde de Olduğunu Gösteriyor”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, test sonucu pozitif çıkan vatanşdaşımızın ardından Facebook sayfasından önemli açıklamlarda bulundu.

Gürkut; “Tüm dünya birleştik ve ayni konuyu konuşuyoruz, yaşıyoruz: Dünyanın diğer 188 ülkesi gibi bizi de etkileyen COVID 19 pandemisini. Ülkemizde saptanan ilk vaka 10.3.2020 tarihinde yurtdışından virüsü alarak gelen bir turist idi; yani import vaka idi. Yani bizim ülkemizden değil başka bir yerden aldığı virüs hasta buraya geldikten sonra belirtilere sebep olmuştu.

Teşhis gününe kadar ülkemizde kimlerle temas ettiği önemliydi çünkü onlara da virüs bulaşmış olabilirdi. Ancak öğrenmiştik ki bu virüs vücuda girdikten sonra çoğalıp hastalığa ait ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilere sebep olana kadar 2-14 günlük bir kuluçka süresi vardı. Dolayısı ile COVID 19 pozitif çıkan bu kişinin son günlerde birlikte olduğu ve virüsü bulaştırdığı ancak henüz kuluçka döneminde olduğu için şikayetleri olmayan, ileriki günlerde hastalık saptanabilecek kişiler olabilirdi.

Hasta tedavi için hastaneye karantinaya alınırken, kalmakta olduğu otelde ve birlikte seyahat ettiği ve temas öyküsü bulunan diğer kişilerin kaldığı diğer otellerdeki kişiler, konaklamaları süresince temas etmiş olma ihtimalleri bulunan diğer kişiler ve otel çalışanları ile birlikte karantinaya alındı. Olası virüs taşıyanların dışardaki kişilerle temasının engellenmesi amaçlandı. Ardından ülkemize İngiltere’den gelen bir KKTC uyruklu vatandaşımızda da hastalık tespit edildi.O da ilk hastamız gibi import vaka idi. Yani virüsü burada değil yurtdışında almıştı.

Beklendiği gibi hem ilk vaka olan turist hastamızın kafilesinden bazı kişilerde hem de KKTC uyruklu hastamızın kendisi ile birlikte yurtdışında bulunan eşinde de hastalık belirtileri görüldü ve yapılan testler pozitif çıktı. Ancak hala tüm vakalar İMPORT idi yani virüsü yurtdışından almıştı. Son açıklanan pozitif vakanın vatandaş olması nedeniyle Gürkut’un açıklamalarındaki vurgu, alınması gereken tedbirlere yöneldi.

Gürkut; “Dün ilk defa virüsü buradan alan vakamız; ilk yerel vaka olarak saptandı. Peki ne değişti? Bu ne demek? Bu COVID 19 hastalığına neden olan korona virüsün artık bizim ülkemizdeki kişilerde de olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Gürkut, unutulmaması gereken önemli uyarıları tekrar sıraladı; “Yani bizim haftalardır anlattığımız toplu yerlere girmeyin, diğer kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakın, ellerinizi sık sık yıkayın veya dezenfekte edin, ellerinizle yüzünüze, gözünüze ve burnunuza dokunmayın, risk faktörleriniz varsa veya 65 yaşından büyükseniz evinizden çıkmayın ve sosyal izolasyon yapın kurallarına en sıkı uyacağımız zamanlara geldik. Yaşlılarımızı, riskli olanları korumak daha da önemli oldu.” şeklinde ifade etti.

Gürkut, bu süreç içerisinde halkın yapması gerekleri şöyle ifade etti; “Şimdi etrafımızdaki her kişide virüs olabileceğini hatırda tutup dikkatli davranmalı, kurallara dikkat etmeliyiz. Biz sizler için çalışacağız. Bizim için de değişen; artık olası vaka tanımlarımızda yurt dışı seyahat öyküsü aramaksızın şikayetlere göre tanıya gideceğimiz, daha çok kişiye test yapacağımızdır. Hepimize görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu zor zamanları dayanışma içinde geçireceğiz.”