Şam’dan Türkiye’nin Suriye Topraklarında Fakülte Açmasına Tepki: “Tehlikeli bir eylem”

Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 6 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Suriye’nin kuzeyinde El-Rai kasabasında “Çobanbey Tıp Fakültesi” ile “Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu” açılacağı duyurulmuştu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu kararı “tehlikeli bir eylem” olarak niteledi ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirterek Türkiye’ye tepki gösterdi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya konuşan Dışişleri’nden bir kaynak, “Bu karar, Türk rejiminin Suriye Arap Cumhuriyeti egemenliğinde bulunan topraklar üzerindeki kontrolünü genişletmeyi amaçlayan tehlikeli bir eylemdir. Uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler antlaşmasının açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu kararla “Suriye topraklarının bir kısmındaki işgalini güçlendirme” amacı güttüğünü savunan Suriye Dışişleri, uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi’nin bu hususta tüm önlemleri almasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Sendika.Org