2010 Yılından Bir Haber – Bütçe Kesintilerinden Sonra, Yunanistan Yıkıcı Orman Yangınları Riskiyle Karşı Karşıya

Daha geçen yıl, AB’nin kemer sıkma paketi, Yunanistan’ın itfaiye bütçesinden 34 milyon euro’luk bir kesintiye gitmesini dayatmış ve bu kesinti gerçekleşmişti. Aşağıda okuyacağınız haber ise, 8 yıl öncesinden “tehlike çanlarını” çalan bir haber:

Yunanistan’ı haftasonu boyunca 50 orman yangını vurdu. En büyük yangın, Atina çevresindeki 800 hektardan fazla makilik alanı yaktı. Şimdiye kadar Yunan itfaiyeciler yangını kontrol altına alabilmeyi başardı. Ancak büyük bir yangın –geçen yaz başkentin yakınlarından 17 bin hektarlık alanı yakan büyük yangın gibi- bütçe kesintilerinden sonra yıkıcı bir etkiye sahip olabilir.

Kathimerini gazetesindeki yeni Yunan itfaiye hizmetleri ile ilgili habere bir göz atalım:

Gelişmiş önleme ve yangın söndürme taktikleri, itfaiyecilikte bu yıl yaşanan kaynak açığını kapatmakta kullanılabilir. Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde hükümet, ormanları ve vatandaşları korumaya hazır olduğunu söylüyor. Çevre Bakanlığı da, yanmış bütün orman alanarını inşaata yasak bölge ilan edecek bir yasa hazırlıyor; böylece kundakçılar, tüm ormanlık alanları yıkıp buraları konut sitesi yaparak sömürmeye dair nedenden mahrum kalacak.

Buna karşın, ne yazık ki, Yunan itfaiyeciler, yangın söndürme hazırlıklarının geçen yılın bu zamanlarına kıyasla daha az olduğunu söylüyorlar. Yeni sosyal güvenlik yasasının daha düşük emeklilik geliri sunacağından korkan pek çok kıdemli memur ve diğer deneyimli itfaiyeciler itfaiyeden ayrılmış durumdalar. Ayrıca artık daha az sayıda yangın söndürme uçağı var ve hükümetin kemer sıkma önlemleri, maaşları 150 ila 300 euro arasında düşürmüş durumda. Tüm bu faktörler, daha az sayıda ve daha tecrübesiz itfaiyecilerin eskiden olduğundan daha fazla işyüküne sahip olduğu ve bunu da daha düşük maaşa yapacakları anlamına geliyor. Bu, itfaiye hizmetlerini ciddi bir biçimde demoralize edecektir.

Yunanları IMF destekli kemer sıkma paketini reddetmeye itebilecek sadece başka bir neden daha.

Kaynak: https://www.businessinsider.com/after-budget-cuts-greece-has-less-protection-against-major-forest-fire-2010-7

Çeviren: Celal Özkızan