Hükümet, Bulaşıcı Hastalıklar Komitesini Yok Saymaya Devam Ediyor

Koronavirüs’ün bulaşıcı hastalık olarak ilan edilmesinin ardından, karar alma yetkisi Sağlık Bakanlığı’na verilmesine rağmen, hükümet yine bağımsız kararlar almaya devam ediyor.

Dün Bakanlar Kurulu ile aynı saatlerde toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi, hükümete ağır tedbirler alınmasını önerirken, Bakanlar Kurulu kararların hiçbirini dikkate almadı.

Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi’nin dün verdiği tavsiye niteliğindeki kararlar şöyle:

1. Türkiye’de negatif, KKTC’de pozitif PCR çıkan hastalar nedeniyle 25 Ağustos’tan itibaren e-nabız da QR kodu negatif PCR testi görülmeyenlerin uçağa alınmaması.

2. Ev karanatinasının denetlenmesi amacıyla Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden 10 araç verilmesi.

3. Gemi yolcuları için her gün 2 sefer düzenlenmesi ve 1 seferde 125 yolcu olmak üzere günde toplamda 250 kişi ile sınıflandırılması.

4. Günlük gelen uçak sayısının 10 sefer ile sınırlandırılması. Gelen uçaklar arasında minumum 1 saat ara olmasına dikkat edilmelidir. 1,5 saat ara verilmeyen seferlerde yolcuların uçakta bekletilmesi.

5. Hava ve deniz yolu ile ülkemize gelecek kişilerin PCR sonuçları çıkana kadar yolcuların bekletilebileceği yerler hazırlanması. Sonuçlar çıkana kadar ülkeye girişlerin yapılmaması.

6. Herkesin tüm kamu, açık ve kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunun getirilmesi. Bu kuralın denetimi ile İlçe Güvenlik Kurulu tarafından ilgilenmesi. Aynı kurum ve özel iş yerlerinin de denetimini sağlaması, bu kurulun ve kararın denetlenmesinin de Çalışma Bakanlığı’nın aktif rol oynaması.

7. KKTC’ye seyahat eden, KKTC’de sosyal güvencesi olmayan kişilerin ülkeye giriş yapmadan seyahat sağlık sigortası yaptırılmasının zorunlu kılınması gerekmektedir.
 

8. (KKTC’de vatandaş, çalışma ve oturum izni hariç) sosyal güvencesi olmayan TC’de (-) negatif-KKTC’de (+) pozitif çıkan kişilerin ülkelerine iade edilmeleri.

9. Restoran, meyhane, bar, kafe ve pastane gibi ortak kullanım alanlarının %50 doluluk oranıyla çalışması gerekmektedir. 

10. Düğünlerde maske takılması zorunlu kılınması, sosyal mesafeye dikkat edilmesinin sağlanması ayrıca tokalaşma ve öpüşmenin olmaması gerekmektedir. Bu tedbirlere uyulması önem arz etmekte olup, tedbirlerin alınmaması halinde sorumluluğun mekan sahibinde olması.

11. HES kodu olmayan kişilerin uçağa veya gemiye alınmamaları.

12. Güney Kıbrıs’a geçiş yapan kişilere daha sık randomize testlerin yapılması.

13. Açık alanlarda düzenlenecek eğlencelerin kişi sayısının 100 kişi ile sınırlandırılması, kapalı alanlarda ise 200 metrekare üzerin yerin maksimum 50 kişi, 100-200 metrekare arası olan yerin maksimum 30 kişi, 100 metrekare olan yerin maksimum 20 kişi ile sınırlandırılması gerekmektedir. Bu kişilerim mekana girmeden isim, soyisim ve telefon bilgilerinin mekan sahipleri tarafından mutlaka alınmasının sağlanması.

14. Ülkeye girişte aranan uçağa biniş tarihinden önceki 3 ile 5 gün arasında yapılan ve negatif olan PCR sonucunu ibraz edemeyen KKTC vatandaşlarının ülkeye girmeleri halinde ( 72- 120 saatlik PCR sonucu olmayan ) 3 gün belirlenen karantina merkezlerine alınmaları ve ücretlerini kendilerinin karşılaması.