Artan Farkındalık Değil, İş Cinayetleri: 2015 Rekor Yılı

ADL Özel

Ülkemizde ‘iş kazaları’ olarak anılan, ancak sermaye ve devletin işbirliği sonucunda kar için işçilerin öldürülmesine dayanan iş cinayetleri giderek artıyor. 2015 yılı henüz tamamlanmadığı halde, 13 iş cinayeti ile tüm yılların rekoru kırılmış durumda ve her ay işçiler ölmeye devam ediyor.

İş sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerini, karı azaltan gereksiz uygulamalar olarak gören sermayedarlar, ölümleri maliyet olarak hesaplamıyor. Özel sektörde sendikasızlığın yaygın olması nedeniyle de bu durum engellenemiyor.

Hükümetin bırakın özelde sendikalaşmanın önünü açmak, iş cinayetlerini önlemek için herhangi bir önlem dahi almaması, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan iş cinayetlerinde rekor seviyeye ulaşılmasında büyük pay sahibi…

Son 4 Yılda En Çok Ölüm 2013’te Yaşanmıştı

Geride bıraktığımız son dört yılda çalışma güvenliğinin sağlanmaması sonucu 920 işçi yaralanmış, 23 işçi hayatını kaybetmişti. 2011 yılında 270 işçi yaralanıp, 6 işçi hayatını kaybederken, 2012 yılında 214 yaralanma, 4 ölüm yaşanmıştı. 2013 yılında ise 2011’e oranla daha az yaralanma yaşanırken, (230), 7 işçi sermayenin kar hırsı ve devletin patronlara hizmet etmesinin kurbanı olmuştu.

Eski ‘Emek Partisi’ İş Cinayetlerinde Rekor Kırdı

Ülkemizde bir zamanlar ‘Emeğin Partisi’ olarak bilinen CTP’nin içinde bulunduğumuz hükümet döneminde ise iş cinayetleri rekor seviyeye ulaştı.

Artan işçi ölümleri karşısında Çalışma Bakanlığı’nın hiçbir önlem almaması, hatta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın “iş kazalarında geçmiş yıllara göre olağanüstü bir farklılık olmadığını, ancak kamuoyuna yansıması bakımından çok büyük bir hassasiyet artışı geliştiğini” söylemesi, hükümetin kendisini yöneten sermaye karşısında nasıl aciz bir pozisyonda olduğunu gösteriyordu. CTP’li Bakan’ın Haziran ayında yapmış olduğu “İş kazalarında olağanüstü bir farklılık yok! Kamuoyunun hassasiyeti artmıştır” açıklamasına rağmen, rakamlar durumun tam tersini göstermekte. 2015 yılı tamamlanmadan 11 iş cinayeti daha şimdiden tüm zamanların en yüksek işçi ölümü rakamına ulaşılmış durumda…

2015’te 10 Ayda 11 İşçi Öldü

2015 yılında henüz Ekim ayında olmamıza rağmen ortaya çıkan tablo, işçi ölümlerinde ülkenin en karanlık dönemine işaret ediyor.

Ekim ayı itibariyle Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan 11 işçi ölümü, iş sağlığı ve işçi güvenliği anlamında ülkemizdeki durumun kötüye gitmekte olduğunu gösteriyor.

Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı’nın 11 Nisan 2015 tarihli haberde ‘DetayKıbrıs’a verdiği bilgilere göre son 4 yılda en fazla işçi ölümü 2013 yılındaydı. 7 işçinin hayatını kaybettiği 2013 yılından sonra, 2015 yılı henüz tamamlanmamışken, işçi ölümü sayısı 11’e yükseldi.

Yalnızca Mart Ayında İşçi Ölümü Yaşanmadı!

İşçi ölümlerinin rekor sayıya ulaştığı 2015 yılının her ayında ölümlü kaza meydana gelirken; Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bu rakam ikiye yükseldi. 2015 yılının içinde bulunduğumuz Ekim ayı da dahil, yıl içerisinde ölüm yaşanmayan tek ay Mart ayı olarak karşımıza çıktı.

Sektörlere Göre Ölümler

2015 yılı Ekim ayı itibariyle İnşaat sektöründe çalışan 7 işçi hayatını kaybederken, 1 İmalat işçisi, 1 Elektrikçi, 1 de Tarım işçisi yaşamını yitirdi. 2 işçi ölümü ise trafikte yaşandı.

Bölgelere Göre İşçi Ölümleri

2015 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan iş cinayetlerinin 6’sı Lefkoşa bölgesinde, 5’i Mağusa’da gerçekleşirken, Girne ve İskele’de 1 işçi ölümü yaşandı.

2015 Yılında Yaşanan İş Cinayetlerinin Tam Listesi:

3 Ocak tarihinde Haspolat Sanayi Bölgesi’nde Levent Mozaik Fabrikası’nda 42 yaşındaki Mehmet Çirkin, 60cm kalınlığındaki dolgu çelik demirlerin başına çarpması sonucu hayatını kaybetti. Mehmet Çirkin’in ayni iş yerinde daha önce iki kez ‘kaza’ geçirdiği, üçüncünün ölümle sonuçlandığı bildirildi.

20 Şubat tarihinde Murat Yalçın, cam ölçüsünü almak için tırmandığı merdivenin 3. basamağından dengesini kaybedip beton zemine düşerek yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmıştı. 7 Mart tarihinde Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi.

10 Nisan tarihinde bu kez Mağusa’da meydana gelen ‘iş kazasında’ 36 yaşındaki Gelincik sakini Aydın Nurçin yaşamını yitirdi. Nurçin’e çalıştığı inşaatta iş aracı çarptı. Mağusa’da Akgöl Sokak’ta meydana gelen kazada Aydın Nurçin, vincin çarpması sonucu olay yerinde öldü.

14 Mayıs tarihinde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin Bilişim ve Teknoloji Binası’nda devam etmekte olan inşaatın zemin katından bodrum katına düşen Şevket Kaplan hayatını kaybetti.

10 Haziran’da bu kez Mağusa’da iş cinayeti yaşandı. Mağusa Yaşam Hastanesi yanında, Notherland Construction’a ait inşaatta, iskele demirlerinin çökmesi üzerine meydana gelen kaza sonucunda, Seçkin Boya çalışanı olan Mehmet Çetrez ve Rüstem Razilolov isimli işçiler yaralanarak, Mağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan, 41 yaşındaki inşaat ustası Mehmet Çetrez hastanede yaşamını yitirdi.

14 Haziran tarihinde Balıkesir Ağıllar bölgesindeki bir ağılda çalışan 42 yaşındaki Faysal Bayram, yem makinesine balya attığı sırada makinenin kapağına sıkışarak yaşamını yitirdi.

15 Temmuz tarihinde Mağusa’da amcasıyla birlikte bir evde çalıştığı sırada elektrik akımına kapılan 18 yaşındaki Nuri Hekimoğlu hayatını kaybetti. Elektrik çarpması sonucu ağır yaralanan Hekimoğlu, 21 Temmuz’da yoğun bakımda yaşamını yitirdi.

24 Temmuz’da Girne dağ yolunda devrilerek alev alan tırda ağır yaralanan Mehmet Türker 8 Ağustos’ta yaşamını kaybetti.

16 Ağustos tarihinde, Mağusa eski anayolunun hastane kavşağında kullandığı motora bir aracın çarpması sonucu, paketçilik yapan 20 yaşındaki Azeri öğrenci Heyder Aliyev hayatını kaybetti.

18 Eylül’de Türk Bankası’na ait binanın 4’üncü katında çalıştığı sırada üzerine kiriş düşen ve ağır yaralanan Bilal Dokuz, kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesini kaybetti. 41 yaşındaki Bilal Dokuz’un aynı gün yapılan otopsisinde ölüm nedeni “iş kazasına bağlı çoklu kaburga kırığı, iç organ yaralanması ve gelişen komplikasyon” olarak belirlendi.

6 Ekim’de Gönyeli’de meydana gelen iş cinayetinde 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz hayatını kaybetti.  Gönyeli’de Mustafa Evliya İnşaat’a ait yapıda, sabah 06:30’da yaşanan olayda 75 yaşındaki Ertuğrul Palaz üçüncü kattan düşerek hayatını kaybetti.

25 Kasım’da Mehmetçik Sağlık Ocağı’ndan aldığı hastayı Mağusa Devlet Hastanesi’ne taşıyan Ambulans, Kalecik kavşağı yakınlarında kontrolden çıkarak takla attı. Kazada 1 ay sonra emekli olacak olan 59 yaşındaki hemşire Havva İlkya Kurteli yaşamını kaybetti.

-3 Aralık’da Geçitkale’de hırdavatçıda çalışan Arif Ummak isimli 24 yaşındaki genç, hayatını kaybetti. Vitesin takılı olduğu ve park halinde olan tır aracın kontağını arabaya girmeden çalıştıran Umman, kapı açık olduğu için, elektrik direği ve kapı arasında sıkışarak hayatını kaybetti.