Bağımsızlık Yolu: Asgari Ücreti Artırmak İçin Örgütlülüğü Artırmalıyız

Bağımsızlık Yolu, asgari ücrete dün yapılan trajik artışı eleştirdi. Bağımsızlık Yolu yaptığı açıklamada “2008 yılında 1190 TL olan asgari ücret alınan son kararla 1834 TL`ye çıkmış yani aradan gecen 8 yılda asgari ücrete yapılan toplam artış 644 TL gibi trajik bir rakam olmuştur. Özel sektör emekçileri asgari ücret konusunda takınılan sermaye yanlısı tutum ile kamu emekçileri ise Göç Yasası gibi politikalarla sistematik bir yoksullaştırmaya tabi tutuluyor. Tüm bunlar yaşanırken halkın hakları olan sağlık, eğitim, ulaşım, barınma gibi devletin sağlaması gereken hizmetler ise günden güne geriliyor. Ek olarak özellikle genç nüfusun yaşadığı issizlik sorunu ise yaşanılan sorunları daha da kötüleştiriyor.” dendi.

Açıklamada “Sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasını ve özel sektör emekçilerinin örgütlenmesini engelleyenler asgari ücreti de ellerinden geldiğinde en düşük rakamlarda tutmak için var gücüyle çalışıyorlar. Bunu yaparken de özel sektör emekçilerinin sendikasız ve örgütsüz olusundan ve kamuda örgütlü sendikaların ise zümresel çıkarların ötesine geçmeyen bir anlayışla mücadele etmesinden faydalanıyorlar.” vurgusu yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Asgari Ücreti Artırmak İçin Örgütlülüğü Artırmalıyız

Yoksulluğun günden güne arttığı ve bu yoksullaşmanın egemenlerce normalleştirilmeye çalışıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Asgari ücret görüşmelerinden çıkan 104 TL`lik artış kararı tam olarak bunun göstergesi.

2008 yılında 1190 TL olan asgari ücret alınan son kararla 1834 TL`ye çıkmış yani aradan gecen 8 yılda asgari ücrete yapılan toplam artış 644 TL gibi trajik bir rakam olmuştur. Özel sektör emekçileri asgari ücret konusunda takınılan sermaye yanlısı tutum ile kamu emekçileri ise Göç Yasası gibi politikalarla sistematik bir yoksullaştırmaya tabi tutuluyor. Tüm bunlar yaşanırken halkın hakları olan sağlık, eğitim, ulaşım, barınma gibi devletin sağlaması gereken hizmetler ise günden güne geriliyor. Ek olarak özellikle genç nüfusun yaşadığı issizlik sorunu ise yaşanılan sorunları daha da kötüleştiriyor.

Alınan 104 TL`lik artış kararı ile 1834 TL olan asgari ücret ile tek bir bireyin sosyo ekonomik ihtiyaçlarını karşılaması için yeterli değilken hükümetler ve patronlar bu masala 4 kişilik bir ailenin geçinebileceğini iddia ediyorlar. Sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasını ve özel sektör emekçilerinin örgütlenmesini engelleyenler asgari ücreti de ellerinden geldiğinde en düşük rakamlarda tutmak için var gücüyle çalışıyorlar. Bunu yaparken de özel sektör emekçilerinin sendikasız ve örgütsüz olusundan ve kamuda örgütlü sendikaların ise zümresel çıkarların ötesine geçmeyen bir anlayışla mücadele etmesinden faydalanıyorlar.

Bağımsızlık Yolu olarak, emekçilerin haklarını alabilmelerinin yegane koşulunun örgütlü mücadele olduğunu vurguluyoruz. Mutlu bir yaşam egemenlerin 104 TL`lik insafından değil çalışanların mücadelesinden geçer. Masada emekçilerin elini güçlendirecek olan birlik ve örgütlülüktür.

Bağımsızlık Yolu (a)
Ali Şahin