Bıçaklı’dan Akansoy’a zorunlu sendika talebi

İçişler ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’u ziyaret eden Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, özel sektörde sendikalaşma vurgusu yaparken, Akansoy sendika kelimesini kullanmaktan kaçınarak “kaçağı önleme” “özel sektörde çalışan refahını artırma” gibi cümleler kurdu.

Bıçaklı: “Sendikalaşma kaçak işçi çalıştırılmasını da engelleyecek”

Özel sektörde çalışanların örgütlü olmamasının ve denetimin yeterli olmamasının ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Bıçaklı, işletmelerin Sanayi Odası veya Ticaret Odası’na üyeliğinin zorunlu kılınması gibi özel sektörde çalışanların da örgütlenmesinin sağlanabileceğini vurguladı. Bıçaklı,  bunun kaçak işçi çalıştırılmasının engellenmesi, işçi sağlığı ve güvenliği çalışmalarına da yardımcı olacağını söyledi.

“Özel sektörde, haftada 40 saatten fazla çalıştırılan birçok kişi var”

Asgari ücretin de çok yetersiz kaldığını belirten Bıçaklı, özel sektörde asgari ücretin altında veya asgari ücret karşılığında haftada 40 saatten fazla çalıştırılan pek çok çalışanın bulunduğunu söyledi. Bıçaklı, “Dört kişilik bir ailenin (asgari ücret) bin 500 TL ile yaşaması mümkün değil” dedi. Bıçaklı, ülkede 28 belediyeden 16’sının çalışandan kesilmesine karşın ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerini yatırmadığını, kamuda maaşları düşüren 2011 tarihli yasanın ciddi sıkıntılar yarattığını söyledi. Bıçaklı, ihtiyat sandığından devlet tarafından alınan borçların da sıkıntı yarattığını ekledi.

Akansoy: “Bazı çalışmalarımız bulunuyor”

Öte yandan Akansoy özel sektör ile ilgili bazı çalışmaları bulunduğunu, kaçağı önleme ve özel sektörde çalışanların refahını arttırmayı hedeflediklerini  söyledi. Akansoy, “Bu gidişat doğru değildir, özel sektör yangın yeri gibi. Özel sektörde çalışanların durumu tatmin edici değil. Bu bizim sorumluluğumuz, boynumuzun borcudur”  ifadelerini kullanmakla yetindi.

Kaçak işçilik zaten devletin malumu…

Akansoy’un “kaçağı önleme” ve “çalışanların refahını artırma” vaatleri maalesef yeterli değil. Özel sektör çalışanı, refah artışı değil iş ve sekiz saat mesai güvencesi istiyor. Bu hakları elde etmek için de özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılması gerekiyor. Yıllardan beridir var olan kaçak işçilik zaten devletin malumuyken ve önlenmezken, bugün de devletin alacağı önlemlerle önlenemeyeceği de aşikar.