CTP’liler Servet Vergisi Önerisine Karşı Çıkmaya Devam Ediyor

Ferdi Sabit Soyer Servet Vergisi Önerisi İçin “Kışla Komünizmi Mantığı”, “Popülizm” ve “Zenginden Alıp Fakire Verme Edebiyatı” İfadelerini Kullandı

TV2020’de Çiğdem Aydın’ın sunduğu “Güne Merhaba” programının bu sabahki konuğu, CTP’nin önde gelen isimlerinden Ferdi Sabit Soyer’di.

Soyer, programda Servet Vergisi önerisine karşı çıkarak, Servet Vergisi önerisi için “kışla komünizmi mantığı”, “popülizm” ve “zenginden alıp fakire verme edebiyatı” ifadelerini kullandı.

Servet Vergisi önerisi için bu ifadeleri kullanan Soyer, Erhan Arıklı’nın “faiz karşılığı ultrazenginlerden borç alma” önerisinin ise “yapılabilir bir uygulama” olduğunu söyledi.

Soyer, Erhan Arıklı’nın önerisinin zaten “servet vergisi” olarak adlandırılamayacağını, bir uygulama olduğunu ve yapılabilir olduğunu dile getirdi.

Ferdi Sabit Soyer, ekonomik paketin belirlenme sürecinde sadece patronların ve patron örgütlerinin toplantıya çağrılması üzerine toplumda bir kıyamet koptuğunu belirterek, ultrazenginlere ve büyük patronların ekonomik çıkarlarına öncelik veren hükümete karşı halkta oluşan tepkiyi “yaygara” olarak niteledi, ve bu “yaygara” sonucu oluşan havanın da “kışla komünizminin mantığı” olan Servet Vergisi’ni besleyip reaksiyona dönüştüğünü ifade etti.

Soyer, Bağımsızlık Yolu’nun Servet Vergisi konusunda yaptığı somut, net ve bütün kamuoyuna açıklanmış önerisi ortadayken, Servet Vergisi için “temeli belli olmayan, ne yapılacağı belli olmayan” ifadelerini de kullandı.

Soyer, içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, herkesin eşit maaş alması gerektiğine ilişkin öneriyi de “popülizm” ve “kışla komünizmi mantığı” olarak değerlendirdiği sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet ekonominin çarklarını döndürmeyi ve bu belanın içerisinden çıkışın yollarını popülizmde arıyor. Kendi siyasi istikbalini popülizm ile, sıradan insanların gözünde şirinleştirerek koruma güdüsüne başlıyor. Böyle bir yapı ile ileriye gitmeniz mümkün değildir, bu sorunları çözebilmeniz mümkün değildir.”

Bağımsızlık Yolu’nun uzun bir süredir gündeme getirdiği ve son zamanlarda da halkın geniş kesimleri tarafından ciddi bir destek gören Servet Vergisi uygulamasına CTP’nin önde gelen diğer isimleri daha önce de karşı çıkmıştı.

CTP Milletvekili Erkut Şahali, Servet Vergisi önerisi için “Bir yerlerde bir şeyler birikecek ve siz ansızın onun üstüne çökeceksiniz. Bu mümkün değil” ifadesini kullanırken, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da Servet Vergisi’ne destek açıklamaktan kaçınarak konuyu “işe gitmeyen memurlara” bağlamıştı.

Soyer’in konuşmasının ilgili kısmını dinlemek için:

Soyer’in konuşmasının ilgili kısmının tam metni:

Hele, bu noktada bir de temeli belli olmadan, ne yapacağı belli olmadan bir “servet vergisi” tartışması da gündeme getirirsen, kim deycek sana “benim param var, alayım devlet tahvili” ve sen da “zenginden alıp fukaraya verecem” diye bir pozisyon verecen.. zaten faiz ödeyecen, ki bu zenginden alıp fukaraya vermek değildir, devletin kaynaklarıyla faiz ödemek zorundasın, ha bu bir uygulama mı? uygulamadır. Yapılabilir mi, yapılabilir, ama bunu böyle koymayacan ortaya, bunu böyle anlatmayacan, bu popülizmdir. bu memlekette artık bu felaket içerisinde, sağcısının da solcusunun da ağzında bir kışla komunüzmi mantığı hakim oldu. Kışla komünizmi diyorum ben bu tanımlamalara, işte “herkes alsın 3 bin lira, herkes alsın 4 bin lira” ya da “zenginden alıp fukaraya vereceğim” edebiyatları… Popülizm ile millet arar ekonominin çarklarını ve bu belanın içerisinden çıkışın yollarını, kendi siyasi istikbalini popülizm ile, sıradan insanların gözünde şirinleştirerek koruma güdüsüne başlıyor.. böyle bir yapı ile ileriye gitmeniz mümkün değildir, bu sorunları çözebilmeniz mümkün değildir … Ekonomik örgütlerle bir toplantı yapıldı, hatta biraz gonuşduk, keşke bu paket açıklamadan evvel da siyasi partilerle de görüşseydi, inandırıcılığı olsaydı diye. Sonuçta ne oldu bu açıklandıktan sonra bir ciddi kıyamet koptu memlekette “bak işte patronları çağırdılar, patronlar dünyasını çağırdılar, onların ihtiyaçlarına göre ekonomik paket hazırlayacaklar” gibi bir da başka yaygara oldu çünkü memlekette oluşturulan hava, bu servet vergileriyle de beraber “kışla komünizminin” mantığı olduğu için, bu da beslendi ve ciddi bir da reaksiyon oldu. Peki ne oldu? Bu paket açıklandıktan sonra siyasi parti başkanları usülen gittiler toplantıya, orada sayın başbakan dedi ki “bu toplantıyı neçin yaptık, meclis kapalı olduğu için … Sendikalar da kendilerine göre yorum yaptılar, ekonomik paket ile ilgili olarak, ve eleştiriler getirdiler.