Cumhurbaşkanı Akıncı’dan Güneye Geçiş Açıklaması

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümetin, güneye geçişlerle ilgili tavrını fazla geciktirmeden ve sağlığın öngördüğü çerçevede belirlemesi gerektiğini belirterek,
“Gereksiz yere bin 500 ailenin derdini daha da büyütmek söz konusu olmamalıdır. Tedaviye gidecek olanlar, eğitime gidecek olanlar ve ekmek parasını kazanmak için gün bekleyen, gün sayan insanlara, sağlık gerekçeleri dışında başka nedenlerle engel olunmamalıdır diye düşünüyorum. Sağlık, ana meselemiz olmaya devam etmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçiş kapılarının kontrollü ve kademeli açılması çalışmaları kapsamındaki düzenlemelerle ilgili toplantıda, Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Sağlık Bakanı Ali Pilli’yle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmeye, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Teknik Komiteler Koordinatörü Meltem Onurkan Samani, İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı ve üyeleri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan ile dün görüştüklerini, bugün de Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Sağlık Bakanı ve İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin Eş Başkanı ve Türk üyelerinin katılımı ile tekrar bir araya geldiklerini, dün ve bugünkü toplantının ana konusunun iki taraf arasındaki geçiş kapıları ve meselenin sağlıkla ilgili olduğunu kaydetti.

“İKİ TOPLUMLU SAĞLIK TEKNİK KOMİTESİ’NİN ÜYELERİ 8 HAZİRAN’DA GEÇİŞLERİN BAŞLAYABİLECEĞİ KONUSUNDA HEMFİKİR”

Toplantıda, İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin Türk üyelerinin, iki tarafın verileri değerlendirildiğinde, iki taraf arasındaki geçişlerin 8 Haziran’da başlayabileceği mesajını net bir şekilde verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu:

“Öncelikle, İki Toplumlu Sağlık Komitemizin üyelerinin Rum meslektaşlarıyla yaptıkları telekonferans ve Rum tarafının sunduğu kapsamlı epidemiyolojik rapor ışığındaki değerlendirmelerini ve bu değerlendirmeler sonucunda Rum tarafının bize önerdiği 8 Haziran tarihinden itibaren belli bir takım grupların Güney’e geçişleriyle ilgili önerinin nasıl değerlendirildiğini, tamamen sağlık perspektifinden bizim üyelerimizden dinledik. Neredeyse tüm üyeler söz alarak, görüşlerini duyurdu, sorular soruldu, cevaplar verildi. Komitenin tüm üyeleri, hemen hemen oy birliği ile bir konuda net duruş sergilediler. O da şudur; iki tarafın verilerini değerlendirdikleri zaman, iki taraf arasında geçişlerin başlayabileceği, bunun da 8 Haziran tarihi olabileceği konusunda hemfikir oldukları mesajı verildi.”

“SİYASİ MÜLAHAZALARLA HAREKET EDİLMEMELİDİR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, böylesi bir konuda rotayı çizecek olanın sağlık olduğunu, siyasetin onu takip edeceğini her zaman vurguladığını ifade ederek, “Siyasi mülahazalarla hareket edilmemelidir, o çerçevede kararlar üretilmemelidir. Elbette her atılan adımın siyasi sorumluluğu da vardır ama sağlık açısından son derece önemli bir salgınla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde ilk sözü söyleyecek olanın bu alandaki uzmanlar olması gerektiğini sürekli defalarca vurguladım” dedi.

İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nde Sağlık Bakanlığı’nın müdürleri, eski başhekimler, emekli sağlık müdürleri ve konunun uzmanı isimler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Komite üyelerinin böyle bir konudaki görüşlerinin kendileri için önemli olduğunu, Komite üyelerinin dün de Başbakan’la toplantı yaptığını, kendisinin de sürekli temas halinde olduğunu söyledi.

“HÜKÜMET TAVRINI GECİKTİRMEMELİ”

Hükümetin de Sağlık ve Bilim Kurulları olduğunu ve bu konuyu değerlendireceğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hükümet bu konuyu değerlendirecek ve ona göre kendi tavrını da ortaya koyacak. Ben, bu tavrın fazla gecikmeden ve sağlığın öngördüğü rota çerçevesinde olması beklentisindeyim. Bunun böyle olması gerektiği düşüncesindeyim” dedi.

Bu aşamada, daha fazla değerlendirme yapmak istemediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ancak, gereksiz yere 1500 ailenin derdini daha da büyütmek söz konusu olmamalıdır diye düşünüyorum. Tedaviye gidecek olanlar, eğitime gidecek olanlar ve ekmek parasını kazanmak için gün bekleyen, gün sayan insanlara, sağlık gerekçeleri dışında başka nedenlerle engel olunmamalıdır diye düşünüyorum. Sağlık, ana meselemiz olmaya devam etmelidir ve bu konuda da hükümetin çok ivedi şekilde, artık bu saatten sonra hareket etmesi gerekmektedir diye değerlendiriyorum” diye konuştu.