Dr. Dağlı: Hızlı Tanı Testlerinin Güvenilirliği Yüzde 92’nin Üzerinde

Kıbrıs Postası’ndan Nadire Bahadi’nin haberine göre; Salamis Otel’de dün karantina otelleri personelleri ve görevlendirilen polislere yapılan hızlı tanı kitlerinin verdiği sonuçlar ile doğrulama test sonuçlarının farklılığı akılları karıştırdı. İlk kez kullanılan hızlı tanı kiti testlerinin yanlış yapıldığı iddia ediliyor.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Dr. Okan Dağlı kitlerin hızla devreye sokulması gerektiğini kaydederek, bu testlerin güvenilirliğinin yüzde 92’nin üzerinde olduğunu kaydetti.

Dağlı, testlerin değerlendirmesinin yanlış yapılmış olabileceğini kaydetti.

Hızlı Tanı Testlerinin Güvenilirliği Yüzde 92’nin Üzerinde

Hızlı tanı kitleri ile birden fazla şekilde pozitif sonuca ulaşılabildiğini belirten Dağlı, bu testlerle antikor testi yapıldığını belirtti. Hastalığın şimdi geçirilmesi halinde testte “IgM” isimli antikorun testin tamam olduğunu belirten “C” ile birlikte belirdiğini ve sonucun bu şekilde pozitif sonuç verdiğini anlatan Dağlı, hastalığın geçip gitmesi halinde “IgG” isimli antikorun yine testin geçerli olduğunu göstermesi için “C” ile birlikte belirdiğinde de pozitif sonuç verdiğini kaydetti.

Testin negatif olduğunu göstermesi için IgG ve IgM antikorlarından hiç birinin belirmeden bu kez sadece testin geçerli olduğunu gösteren “C” ibaresinin belirmesi gerektiğini kaydeden Dağlı, “C” olmadan beliren tüm sonuçların geçersiz olduğunu kaydetti.

IgG antikorunun yüksek olduğunun belirdiği testlerin pozitif sonuç olarak değerlendirilmiş olabileceğini kaydeden Dağlı, bunun virüs alınmış, geçirilmiş ve vücutta antikor bırakmış olduğunu gösterdiğini belirtti.

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde PCR yöntemiyle yapılan testin ise antijen testi olduğunu, yani sadece virüs kanda dolaşıyorsa pozitif çıktığını belirten Dağlı, bu nedenle hızlı tanı kitinde pozitif olarak değerlendirilen sonuçların hastanede yapılan testte negatif sonuç verebileceğini ifade etti.

Hızlı tanı kitlerinde IgG antikorunun pozitif sonuç vermesi aşamasında hastalığın bulaşmadığını ifade eden Dağlı, bulaş olan sürecin hastalığın şu anda geçirildiğini gösteren IgM sonucunun pozitif çıktığı süreç olduğunu kaydetti.

Her iki test yönteminde az da olsa yanılma payları olduğunu ifade eden Dağlı, hızlı tanı kitlerinin hastalığın aşaması ile ilgili daha fazla bilgi verici olduğunu, hızlı tanı kitlerinin bir an önce devreye sokulması gerektiğini,testin güvenilirlilik oranının yüzde 92’nin üzerinde olduğunu söyledi.