Ekonomik Tedbir Kararlarını Kim Alıyor? Hükümet mi, Patronlar mı?

Ekonomik Örgütler Platformu’nun gün içinde yapmış olduğu açıklamayla, UBP-DP-YDP hükümetinin akşam saatlerinde açıklamış olduğu ekonomik tedbirlerdeki benzerlik dikkatlerden kaçmadı.

Halk tarafından da sahiplenilen servet vergisi önerisi dururken, hükümetin patron örgütlerinin açıklamalarına benzer tedbirler geliştirmesi ise hükümetin kimlerden yana politika ürettiğini bir kez daha kantıladı.

Ekonomik Örgütler Platformu’nun açıklaması:

Ekonomik Örgütler Platformu (EÖP), Bakanlar Kurulu’nun bankaları açma kararının ardından piyasada olan çeklere “karşılıksızdır” mühürünün vurulmasının işletmelerin sonunu getireceğini belirtti ve bu konuda önlem alınmasını istedi.

EÖP’den yapılan açıklamada, tüm sektörlerin kapalı olmasına karşın bankaların yarın açılacak olmasının işletmeleri çok büyük sorunlarla karşı karşıya bırakacağı hatırlatıldı. Açıklamada, hükümet yetkililerine çağrıda bulunularak, kapalı olunan süre içerisinde işletmelerin tahsilatlarını gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınması talep edildi. 

Konuyla ilgili acil bir düzenlemeye gidilmesi, çeklerin üzerine “karşılıksız” mühürünün vurulmaması, bunun “yerine Covid-19 nedeni ile yetersiz bakiye” işlemine tabi tutulması istendi.

Vadeli borçlu hesaplar ve kredi taksitlerinin yeniden yapılandırılmasına olanak verilmesini de talep eden Ekonomik Örgütler Platformu, bu işlemleri kolaylaştırmak bakımından devletin, 31 Mart tarihine kadarki süreci kapsayacak şekilde, vergi ve harçlarından feragat etmesinin gerekli olduğunu savundu.

EÖP yetkilileri, hükümetin, ülke ekonomisi adına bu konuda duyarlı davranma sorumluluğu olduğuna vurgu yaparak gerekli düzenlemelerin geç olmadan yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etti.

Hükümetin tedbirleri:

1-Poliçeler Yasası uyarınca “yetersiz bakiye-tekrar ibraz edilmesi’’ mührü basılmış ve/veya ilk ibrazı yapılacak çekler için daha önce 15 iş günü olup, 22 iş gününe çıkarılmış olan ikinci ibraz süresi 27 iş gününe çıkarılacaktır. Bu uygulamadan karşılıksız mührü basılmamış tüm çekler yararlanacaktır.

2- 15-26 Şubat 2021 tarihleri arasında(her iki tarih de dahil )ibraz edilecek çeklere ‘’yetersiz bakiye tekrar ibraz edilmesi’’ mührü yerine geçecek olan COVİD-19 mührü basılacaktır.

3-Bankalardaki kredilerin yapılandırılması için düzenlenecek sözleşmelerden 2021 yılı sonuna kadar pul vergisi alınmayacaktır.

4- İşveren prim desteğinden yararlanabilmek için 15 Şubat 2021 tarihinde yapılması gereken Sosyal Sigorta Prim Ödemeleri  18 Şubat 2021 tarihine ötelenmiştir.