“EN UZUN KOŞUDA ADALILAR Türkiye Devrimci Mücadelesinde Kıbrıslı Türkler(1967-1981)” Tanıtıldı

“En Uzun Koşuda Adalılar Türkiye Devrimci Mücadelesinde Kıbrıslı Türkler” isimli söyleşi kitabı 3 Ekim Perşembe akşamı gerçekleşen geniş katılımlı bir etkinlikle okurlara tanıtıldı. K.T. Mühendis ve Mimar Odaları Birliği lokalinde yapılan ve kitapta röportajı bulunan tüm kişilerin katıldığı tanıtım gecesinde, ilk sözü Khora Yayınları adına Münür Rahvancıoğlu aldı.

Barış ve demokrasiden yana olan bir yayınevi olarak, solun her türlü kesiminin sözünü duyulur kılmayı görev edindiklerini ve fikir zenginliğini önemsediklerini vurgulayan Rahvancıoğlu, bu kitabın tam da bu amaca hizmet ettiğinin altını çizdi. Kitabı hazırlayan Ali şahin ise “Tarihsel seyrine bir yabancı gibi bakan, dünden bugüne nasıl geldiğini bilmeyen bir siyasal hareketin yenilenmesi ancak bir bellek kaybı ve hafıza yitimi olabilir. Egemenlerin sunduğu çerçevenin dışına çıkabilmek, öncelikle toplumsal muhalefetin geçmişine sahip çıkmakla başlar.

Aksi takdirde resmi tarih bize ne sunarsa onu kabul eder, geleceğimizin de bu çerçevede şekillenmesini engelleyemeyiz. Bu yüzden aktif bir hafızaya ihtiyacımız var. Geçmişimize sahip çıkamadan geleceğimiz konusunda söz sahibi olamayız. Sahici yenilenme, geçmişi yok sayarak değil, geçmişin doğru ve yanlışlarından dersler çıkarmakla mümkün olabilir. Kitabın bu anlamıyla, özellikle de genç nesiller arasında bir tartışma zemini yaratmasını umuyorum.” sözleri ile okurlara seslendi.

Ali Şahin’in söyleşi gerçekleştirdiği, 1967-1981 yılları arasında Türkiye’de öğrenci olarak bulunan ve çeşitli sol hareketlerde aktif olan kişiler de etkinlikte konuşma yaparak mücadele anılarından ve kitabın öneminden, tarihe ve bugünün soluna ışık tutacağından bahsettiler.

Bir Sonraki Etkinlik 9 Ekim’de Mağusa’da

Kitabın bir sonraki tanıtım söyleşisi 9 Ekim Çarşamba akşamı 19.00’da Mağusa Khora kitabevinde olacak.

Turgut Afşaroğlu’nun önsözünü yazdığı kitapta Türkiye’ye gidiş sırasıyla Ali Fegan, Ahmet Ömer, Özkan Yıkıcı, Ferdi Sabit Soyer, Özkan Varoğlu, Pembe Afşaroğlu, Ayşe İpçiler ve Enver Bıldır’ın öğrencilik yıllarında Türkiye’de yaşadıkları ve Kıbrıs’taki mücadele anıları yer alıyor. Döneme ait fotoğraflar, görseller ve belgelerle de desteklenen eser, önemli bir sözlü tarih çalışması olarak okurlara sunuluyor. Kitap, Lefkoşa, Mağusa ve Omorfo Khora Kitabevlerinden ve tüm kitapçılardan temin edilebilir.