Göç Yasası Mağdurlarını Bir de Protokolle Ezmeye Çalışıyorlar: “Angarya Çalışmayacağız”

2011 sonrası işe giren Acil Servis emekçileri hükümeti protesto etti.

Kıbrıs Gazetesi’nin haberine göre; 2011 yılından sonra 112 Acil Servis’te çalışmaya başlayanlar, hükümetin kendilerine herhangi bir bildirim yapmadan Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları ek mesai ödemelerinde yüzde 50 kesinti yapma kararına tepki gösterdi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Halkın Partisi (HP) Koalisyon Hükümeti’nin Türkiye’yle imzaladığı 2019 Mali Protokolü’nde, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra kamuda işe başlayan kişileri kapsayan “47/2010 Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”yla oluşturulan “ücret rejimini bozucu ilave hak ve menfaat verecek herhangi bir yasal düzenleme ve toplu iş sözleşmesi yapılmaması” kararı, 2011 yılından sonra 112 Acil Servis’te çalışmaya başlayanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Çalışanlar, yaptıkları işin kamudaki diğer meslek grupları arasındaki en riskli, en tehlikeli ve en yorucu iş olduğuna dikkat çekerek, “Hiçbir zaman ek mesai alma düşüncesinde olmadık. Ancak biz zaten ek mesainin de üzerinde, angarya olarak fazladan 80 saate kadar çalışıyoruz. Bu fazladan çalıştığımız süre de zaten yanıyor. Biz zaten bu angarya çalıştığımız süreyi sırf toplumumuzu düşündüğümüz için ve iyi niyetimizden dolayı çalıştık. Ancak hükümetin bize mayıs, haziran ve temmuz ayında yaptığımız ek mesainin yüzde 50’sini ödeyeceğini öğrendik. Yani hükümet bizi resmen kandırdı. Çünkü hükümetten önceden tüm ek mesailarin ödeneceği sözünü aldık. Ama şimdi yüzde 50’sini ödeyecekmiş. Yani devlet bizi resmen angarya çalıştırdı. Bu da anayasaya aykırı bir durumdur. Hükümet edenler şimdi de sanki bir lütufmuş gibi ağustos ayında bir defaya mahsus ek mesai ödemelerini yüzde 100 ödeyeceğinden bahsediyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil”. şeklinde ifadeler kullandı.

“Artık angarya çalışmayacağız” 112 Acil Servis çalışanları, hükümetin kendilerine yasal olarak ne kadar süre çalışması gerektiğini söylemesini istediklerini belirterek, “Bundan sonra yasal olarak ne kadar süre çalışmamız gerekiyorsa o kadar çalışacağız. Artık angarya çalışmayacağız” dedi. Göç Yasası’na göre acil durumlarda ve elzem yerlerde ne yapılması gerektiğinin yazılı olduğunu ifade eden çalışanlar, ilgili bakanın bir tüzük hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sunması durumunda bu sorunun giderilebileceğini, ancak Türkiye’yle imzalanan mali protokolden dolayı hükümetin bunu yapamadığını söyledi.