HARMANCI: “MALİ SIKINTI YAPILANMANIN ÖNÜNDE ENGEL DEĞİL”

 

TDP, BKP ve Baraka’nın Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkan Adayı Mehmet Harmancı,  Lefkoşa’daki tüm canlıların kucaklanacağı, merkezi bölgelerin aldığı hizmeti Surlariçi’nin de alacağı, Hamitköy ile Haspolat’ın da Lefkoşa’nın parçası haline getirileceği bir yönetim anlayışını hayata geçireceklerini söyledi.“Lefkoşa’nın tek rengi, tek kokusu yoktur. Lefkoşa’nın güzelliği de buradan gelmektedir. Lefkoşa’da kokular hep birbirinin içine geçer. Lefkoşa, renklerin iç içe geçtiği bir yerdir. Yeter ki tüm renkleri kucaklayabilelim…” diyen Harmancı, bu ülküyle yola çıktıklarını, Belediye Meclis Üyesi Adayları’nın da bu doğrultuda belirlendiğini söyledi ve tüm canlıları kucaklayarak, Lefkoşa’yı, Lefkoşalılarla birlikte yönetmeye hazır olduklarını vurguladı. Belediyenin ana sorunlarından biri olan sürekli ve kaliteli hizmetin sağlanması için LTB’nin Lefkoşa’lıya hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırılacağını belirten Harmancı, mali gerekçelerin arkasına sığınarak, hiçbir işlem yapılamaz noktasını kıracaklarını, LTB ile Lefkoşa’nın bunu başaracak potansiyele sahip olduğunu vurguladı.  

LTB Başkan Adayı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa ekibi, projelerini basınla paylaştı. Eziç Restaurant’ta kahvaltılı sohbet toplantısı şeklinde gerçekleşen etkinliğe, çok sayıda basın mensubu katılırken, belediye meclis üyesi adayları da toplantıda hazır bulundu. Mehmet Harmancı, toplantının başında projelerine ilişkin bilgiler verdi, ardından belediye meclis üyeliği adayları kendilerini tanıtarak, neden aday olduklarını açıkladı. Toplantı, soru- cevap bölümü ile tamamlandı.Konuşmasına toplantıya katılan basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Harmancı, Lefkoşa’ya dair ne umduklarını, nasıl bir kampanya yürüttüklerini ve 29 Haziran’da yetki almaları halinde nasıl bir Lefkoşa’ya doğru ilerleyeceklerini basınla paylaşmak istediklerini söyledi.

“Borç yükü arttı”

13 ay önce çok değerli adayların vizyon, proje ve öneriler ortaya koyarak bir yarışa girdiklerini, mevcut belediye başkanının da kapsamlı bir vizyonla yarıştığını ve toplumdan yetki alarak 13 ay önce iş başına geldiğini anımsatan Harmancı, bu vizyon içerisinde 5 adımda Lefkoşa’nın denk bütçeye sahip olabileceğine ilişkin bir yaklaşım sergilendiğini, ancak, kendilerinin yaptıkları çalışmalarda borç yükünün 13 ay önceden bugüne daha da yükselen bir grafik olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Bütçe performansı incelendiğinde yıl sonunda 30 milyon üzerinde bir açık beklentisi öngördüklerini belirten Harmancı, borçlar konusunda ise durağan ve stabilleşen bir yapı olmadığına dikkat çekerek, bunun da siyasi cesaret isteyen kararların bir sonucu olarak ortaya çıktığını kaydetti. Ekibi ile birlikte çok ciddi bir çalışma yaptıklarını, dünya ölçeğinden örneklerle neler yapılabileceklerini incelediklerini ifade eden Harmancı, tüm ekonomistlerin ortak paydasının bu denli büyük bir borcun altından, çok uzun vadeli düşük faizli bir kredi bulunabilmesi ama eş zamanlı olarak kaynakları doğru kullanmak ve ek artı değerlerin yaratarak  yapının güçlendirilmesi ile sağlanması olduğunun altını çizdi. Belediyelerin hesap verilebilir olması gerektiğinin altını çizen Harmancı, “Ancak bu anlayış,  ‘gelin bize başvurun, size biz belge verelim’ şeklinde değil, ‘siz bize başvurmadan istediğiniz yerden bizim evraklarımızı görme şansına sahip olunuz’ şeklinde olmalıdır. Belediye’nin online olarak aylık hesaplarının verilebileceği, toplam borcun an ve an takip edilebileceği yatırım maliyetlerinin görülebileceği bir yapı amaçlamaktayız” dedi.

“Yerel gelirlerde istikrar”

Yerel gelirlerde istikrarı sağlamak hedefinde olduklarını belirten Harmancı, “Yerel gelirlerde istikrarı sağlarken, yurttaşın üzerine ek yük bindirmeden toplamak zorunda olduğumuz vergilere yaratıcı tedbirler getireceğiz, bunların başında da emlak vergisi geliyor. Bu doğrultuda araçlara koyduğumuz yol harcı vergisinin bir benzeri, halk deyimi ile ‘değirmiler’ evimizin bir köşesine yerleştirilecek, su sayaçları ile birlikte bunlar da okunacaktır” dedi.

“Vergi toplayamama oranı  %10’un altına düşecek”

LTB başkan adayı Harmancı, belediyenin vergi toplayamama oranını %10’un altına düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Otellerden toplanan ve %3 olarak belirlenen şehir vergisinin mevcut bütçelendirmede 250 bin TL olarak öngörüldüğünü belirten Harmancı, ancak gerçekçi bir hesaplamayla buradaki gelir kaybının oldukça yüksek seviyelerinde olduğunu vurguladı ve belediyenin buradan 600 bin TL ek gelir elde edebileceğini ifade etti.

“Toptancılar hali Lefkoşa’ya tekrardan kazandırılacak”

Harmancı, Toptancılar Hali’nin Lefkoşa’ya tekrardan kazandırılacağını açıkladı. Bununla birlikte hem belediyeye yıllık 1.5-2 milyon TL arası ek gelir sağlanacağını kaydeden Harmancı, hem de gıda güvenliği konusunda çok önemli bir adım atılacağını kaydetti.

“Yasalar uygulanacak”

Personelle ilgili duruma de değinen Harmancı, bu konuda da yasalar çerçevesinde hareket edeceklerini ifade etti. Harmancı, “Yasadışı istihdamlar noktasında kararlı bir duruş sergileyeceğiz. Sayıştay Raporlarını mutlaka dikkate alacağız ve gereğini yapacağız” dedi. İntibak Komisyonu’nun toplanamamasını ciddi bir hükümet hatası olarak niteleyen Harmancı, mahkemece alınmış emsal bir karar olmasına rağmen, siyasi iradenin adım atmaktan ısrarla kaçındığını kaydetti ve “Eğer ortada bir mahkeme kararı varsa, siyasi irade bunu emsal olarak kullanmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“Başkentin hakları gasp edilmekte”

LTB Başkan adayı Mehmet Harmancı, Başkent Lefkoşa’nın mali açıdan bazı haklarının gasp edilmekte olduğuna dikkat çekti. “Ercan’dan giriş yapan yolcu tüm adaya dağılıyor, ancak sadece bir belediye buradan katkı sağlıyor. Petrol Tesisleri’nden İskele Belediyesi vergi alıyor, ancak egsozun büyük çoğunluğunu Lefkoşalı içine çekiyor. Biz bu gelirlerin ortaklaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Devletin tüm organlarına hizmet eden başkentin bu olanaklardan yararlanamaması kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı.

Diğer projeler 

Mali yapılandırmanın yanı sıra birçok önemli projeleri daha bulunduğunu kaydeden Harmancı,  projelerin en önemli kaynağının projelerin kendileri olduğunun altını çizdi.

“Tiyatro binası tamamlanacak”

Dünyanın önde gelen şehirlerinde Tiyatro Binası gibi yapıların ana caddeler üzerinde olduğunu, ancak Lefkoşa’da Tiyatro Binası’nın yer olarak kesinlikle yanlış olduğunu söyleyen Harmancı, ancak madem yapımına başlanmıştır, göreve geldikleri ilk gün, mali yapının arkasına saklanmadan toplumsal seferberlik ilan ederek binanın tamamlanacağını kaydetti.

Selimiye Meydanı’nın kültür sanat faaliyetleri açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Harmancı, oranın canlandırılması ile ilgili önemli projeleri olduğunu kaydetti.  Asmaaltı ve Arasta’nın Gölgelendirme Projesi’nin kaynağının hazır olduğunu belirten Harmancı, bununla ilgili bir proje yarışması açarak, ivedi olarak bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

Bölgede Lefkoşa’nın bir tane bile heykelinin olmamasını ‘utanç’ olarak niteleyen Harmancı, ülkede çok değerli heykeltıraş ile sanatçıların eserlerinin kullanılacağı sokak-sanat projelerini hayata geçireceklerini kaydetti.

“Hayvan barınağı”

Projelerinin arasında 4 etaplı bir Hayvan Barınağı projesi olduğunu belirten Harmancı,  “Proje 4 etaplıdır. Birincisi barınağın kendisidir, bununla birlikte Hayvan Mezarlığı oluşturulacak, Hayvan Konaklama Tesisi yapılacak, sahiplendirme özendirilecek ve tüm bunlar uzmanlarla birlikte değerlendirilerek hayata geçirilecek” dedi.

“Bisiklet yolları”

Uluslararası finansman bulunması halinde, Güney’de olduğu gibi Dere Yatakları ıslah edilerek yeşil koridorla birlikte bisiklet yollarının oluşturulacağını kaydeden Harmancı, projenin hazır olduğunu söyledi. 5 noktada bisiklet kiralama istasyonları kurmayı öngördüklerini de belirten Harmancı, bunun da kendi finansmanını yaratacak şekilde olacağını ifade etti.

Şehir tuvaletleri 

Harmancı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesinin örnek alındığı ve projelerinin hazır olduğu 6 noktaya şehir tuvaletleri kurulacağını açıkladı. Projenin maliyetinin geri dönüşümü için 1 yıllık bir sürenin öngörüldüğünü anlatan Harmancı, reklam alınması halinde bu sürenin 8 aya ineceğini kaydetti.

Katı atık yöntemi projesi 

3 ayaklı Katı Atık Yönetim Projeleri olduğunu açıklayan Harmancı, bu projeyi ortaya çıkarırken, Avrupa’da nüfus olarak Lefkoşa’ya yakın kentlerden örnekleme aldıklarını kaydetti.  Öncelikli hedeflerinin atık sayısını azaltmaya yönelik olduğunu kaydeden Harmancı, evlere 1 metreküplük komposlama üniteleri kuracaklarını ve finansmanı AB’den sağlanabilecek merkezi bir komposlama tesisi yapacaklarını kaydetti. Harmancı üçüncüm ayak olarak ise, plastik, metal gibi değerlendirilebilecek maddelerin toplanarak belediyenin gelir paylaşımına gideceğini ifade etti.

Yeni terminal projesi 

Önemli projelerinin başında Yeni Terminal Projesi olduğunu söyleyen Harmancı, bunun için de belediyenin bütçesine tek bir kuruş bile çıkmayacağını söyledi ve projenin detaylarını anlattı.

“Mali sıkıntı yeniden yapılanmanın önünde engel değil”

LTB’nin 904 çalışanı arasında, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birim’inin oluşması için yeterli insan potansiyelinin olduğunu belirten Harmancı, ayrıca Çocuk Hakları Birimi’nin de oluşturulacağını kaydetti. Harmancı, Anayasa tarafından güvence altına alınan hakların uygulayıcısı olduklarını belirterek, toplumun engellenen bireyleri ile ilgili olarak da, Belediye’nin 2015 bütçesinden başlamak üzere yeniden yapılanmaya gidileceğini belirtti.

Be the first to comment

Leave a Reply