‘İş Kazaları’ Sendikalaşma Olmadan Bitmeyecek!: Gönyeli’de İnşaat İskelesi Yıkıldı

kktc’de özellikle özel sektör emekçilerinin güvencesiz ve güvenliksiz koşullarda çalıştırıldığına ilişkin yapılan onca uyarının ardından dün Gönyeli’de bir inşaatın iskelesi ana yola düştü
Kıbrıs Gazetesi’nden Ali Cansu’nun haberine göre; Gönyeli’de yapımı süren bir inşaatın iskelesi yola düştü.

Gönyeli’de en çok kullanılan ve çok sayıda aracın geçtiği Belediye Bulvarı’ndaki bir apartmanda dayalı iskele aniden yola düştü. Yoldan o anda araç veya yayanın geçmemesi ise büyük şans olarak nitelendirildi.
İnşaatta çalışan işçilerin de büyük tehlike atlattığı olay yerine daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri gelerek incelemelerde bulundu.
Öğrencilerin de yoğun olarak yaşadığı ve binanın önünden yaya geçtiği bölgede can kaybı olmaması sevindirdi.
Yağmurun yağması ile zeminin yumuşak ve kaygan olmasının da buna neden olabileceği düşünülüyor.

İşçilerin Kıyafetleri Yasaya Uygun Değildi
İnşaatta çalışanların hiç birinin yasaya uygun kıyafetli olmadığı görüldü. Başlarında baret ve üzerilerinde yeleğin bulunmadığı işçiler adeta ölümden döndü.
Şirket Sadece Uyarıldı!
Çalışma Dairesi ekiplerinin inşaat şirketini iş güvenliği konusunda gerekli önemleri alması konusunda uyardığı bildirildi.Çalışma Dairesi yetkilileri, iskelenin çöktüğü yere giderek incelemelerde bulundu, notlar aldı, fotoğraflar çekti. Yapılan incelemelerin ardından daire, ilgili şirkete sadece uyarı verdi. İş sağlığı ve güvenliği yönünden ilgili şirketin uyarıldığı ve gerekli önlemleri alması için süre verildiği öğrenildi. Pazartesi günü ekipler tekrar bölgeye giderek inceleme yapacaklar.
(Kıbrıs)

Devletin Denetim Yapması Olanaksız: Çözüm Sendikalaşma
Ülkemizin birçok bölgesindeki inşaatlarda, emekçiler, ölümle burun buruna çalıştırılmaya devam erken, dün yaşanan olayla, devletin denetim yapabilmekten ne kadar uzak olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Evine ekmek parası götürmek mecburiyetinde olan işçiler ise ‘canları avuçlarında’, çalıştırılmaya devam ediyor. İşçilerin can güvenliklerini sağlayabilecek tek çözüm yolunun, kendilerinin kuracakları sendikaların özdenetimi sağlaması olduğu bir gerçeklik olarak önümüzde duruyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, “İşyerleri Önlemlerini Almalı Demişti”
Geçtiğimiz günlerde ‘iş kazaları’ ile ilgili açıklama yapan Saner, “İşyerlerinin de kendi iş güvenliği önlemlerini alma sorumluluğu taşıması gerektiğini” söyleyerek işçilerin can güvenliğini patronların inisiyatifine bırakmayı uygun görmüş ancak sendikalaşmayı öneri olarak sunamamıştı.

Karını artırmak için her türlü güvenlik önlemi harcamasından kısan patronların, işçilerin canını zerre kadar kaygı etmediklerinin ve bu önlemlerin alınmasının patronlara bırakılamayacağının Bakan Saner’e anlatılması gerektiği açıkça görülüyor.

Sendikasız Çalıştırılmanın Yasaklanması” Yasa Tasarısı Meclis’te Bekliyor…
Bağımsızlık Yolu’nun hazırladığı, TDP Milletvekili Zeki Çeler’in Meclis’e sunduğu “Sendikasız Çalıştırılmanın Yasaklanması” yasa tasarısı ise Meclis’te bekletilmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Özmen YILANCILAR