İşinden Oldu, Ekmeğinin Peşine Gitti, Karantina Ücretini Ödeme Gücü Olmadığı İçin Ülkesine Dönemiyor!

ADL’ye ulaşan kktc vatandaşı bir kadın, kktc’de işini kaybetmesinden dolayı iş bulmak için adayı terkettiğini ve dönmek istediği zaman ise yaşadığı mağduriyeti anlattı.

Özel üniversite patronlarının servetleri sekteye uğramasın diye, gelecek olan öğrencilerin karantina ücretlerinin ve yapılacak olan PCR testlerinin maliyetini üstlenmeyi taahhüt eden hükümet, aldığı “işten çıkarmak yasaklanmıştır” kararına rağmen işinden olan ve ekmeğinin peşinde adayı terk etmek durumunda kalan bir kişiyi yüz üstü bıraktı.

Karantina ücretini ödeyecek gücü olmadığı için adaya giriş yapamayan kktc vatandaşı mağdur kadının aktardıkları şöyle:

Merhaba, Ben 3 çocuk annesi, çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren KKTC vatandaşı bir anneyim. Yaşam mücadelesi diyorum, çünkü 2020 Mart ayından beri, Kıbrıs’ta yaşayan her insan gibi bende ekmek mücadelesi içindeyim…

Ülkemizde pandemi koşullarından ötürü özel sektör çalışanlarının çok mağdur edildiği bu dönemde, bir umut, iş bulmak için, çocuklarımı Kıbrıs’ta bırakıp, Irak’a çalışmaya gittim.

3 ay orda da çalışamadan ve çocuklarıma yardımcı olamadan kaldım. Bu dönemde arkadaşlarımın yardımları ile idare ettik. Elbette bir çok insan gibi benimde borçlarım var. Bu süreçte 5 olan borç listem 55 oldu…

Irak’ta ekonomik olarak bir sonuç alamadığım için ülkeme, çocuklarımın yanına dönmeye karar verdim… Irak dönüşü, İstanbulda 2 gün kaldım…

Alınan kararlar gereği PCR test yaptırıp, 11 Şubat günü biletimi almış olduğum,uçağa binip adaya gelmek için havaalanına gittiğim…

Havaalanında 3050₺ karantina ücretini yatırdığımıza dair, banka dekontunuz yoksa uçağa alınamayacağım söylendi…

Her ne kadar Kıbrıs vatandaşlarına böyle bir uygulamanın olmadığını; özellikle sormuş olduğumu söylememe rağmen bir sonuç alamadım. Tanıdığım bir çok kişiyi arayıp böyle bir karar alınıp, alınmadığını teyit etmeye çalıştım.

Sağlık Bakanlığı’nda yetkili kişilere ulaştık ve Kıbrıs vatandaşından karantina ücreti almıyor cevabı aldım. Fakat bu uçağa binmeme yetmedi. Sabiha Gökçen yetkililerinin yardımları ile KKTC İstanbul konsolosluğunu aradım, görüştüğüm yetkili bayan, bu uygulama 2 aydır var ve sizin için hiç bir şey yapılamayacağını söyledi.

Benim için beklenmedik bir durum olduğundan dolayı bana yardımcı olmalarını istedim… Biz bişey yapamayız cevabını aldım. Bir ülke, vatandaşını başka bir ülkenin hava alanında, ne halin varsa gör diyerek bırakabiliyor…

Sonuç olarak ben havaalanında parasız ve kalacak bir yer bulamadan kalakaldım ve yine sonuç olarak adaya gelemedim. Devletim, vatandaşı için bir şey yapamayız dedi. 2 gün hava alanında kaldıktan sonra, başka bir şehirde bir tanıdığımın yanına sığındım. Havaalanında kaldığım sürede bunun gibi bir çok olaya tanıklık ettiğimi de belirtmek isterim…

Lütfen insanların bu mağduriyetlerine yönelik duyarsız kalmayalım…