Kıbrıs’ın Kuzeyinde Toplu Taşımacılık – Hüsniye Seheroğlu

Kıbrıs’ın kuzeyinde toplu taşımacılık ile ilgili olarak en çok şikayet edilen konu otobüs seferlerini yetersiz olmasıdır. Saat 18.00’dan sonra şehirlerarası toplu taşıma araçları hizmet vermemektedir. Otobüslere yetişemeyen insanlar ya otostop çekiyorlar ya da taksiye binip yüksek miktarlar ödüyorlar. Yani arabası olmayan bir insan gece dışarı çıkmak isterse ya arabası olan biriyle çıkmak ya da otostop çekmek zorunda kalıyor. Seferlerin ve saatlerin yetersiz olması Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayanlar için büyük bir sıkıntı yaratıyor. Örneğin Mağusa’dan Girne’ye gezmek için giden biri son otobüse yetişemezse taksiye yüksek miktarda bir fiyat ödeyecek yahut taksiye vereceği parayı Girne’de bir otele verecektir. Gece dışarı çıkıp alkol kullanmak isteyen insanlar, taksiden başka seçenek olmadığından dolayı, alkollü araç kullanımına teşviklendirilmiş oluyorlar.

Değinmek istediğim bir başka konu ise otobüs şoförlerinin bazılarının otobüs ehliyeti olmaması bazılarının ise hiç ehliyeti olmamasıdır. Bu da otobüs kullanıcıları ve yolda olan insanlar için büyük tehlike yaratıyor. Geçenlerde başıma gelen bir olaydan söz etmek istiyorum: Lefkoşa’dan Omorfo’ya gitmek için bindiğim otobüste, şoför, önünde yavaş giden arabaları geçmek için hız limiti 65 km olan bir yerde 90 km gitmiş ve polisin radarına yakalanmıştı. Polis ehliyet isteyince normal araba ehliyetini vermiş ve polis de şoförün otobüs ehliyetinin olmadığını fark etmişti. Bu durumda şoförün otobüsü kullanamayacağını ve otobüsü kenara çekip başka şoförün otobüsü alması için beklemesini istemişti. Böylece otobüs kullanıcıları mağdur edilmiş oldular.

Farklı bir konu ise, hafta sonları öğrenciler için öğrenci tarifesinin uygulanmamasıdır. Hafta sonu sanki öğrenci değilmişiz gibi bize normal bilet kesmeleri bazı öğrencilere maddi sıkıntılar vermektedir. Tabii bilet fiyatlarının artışını da unutmamak lazım. Ben Mağusa’da okuyan ve orda kalan biri olarak hafta sonları Omorfo otobüsüne 7 tl, Lefkoşa’dan Mağusa’ya ise 11 tl(haftasonu öğrenci saymakdıkları için) ödüyorum. Lefkoşa’da kalan ve her gün Mağusa’ya gidip gelen bir öğrenci günlük 20 tl veriyor. Bir ayı 4 haftadan saysak her ay 400 tl yol parası vermiş oluyorlar ve bu para da bir öğrenci için az bir para değildir.

Özellikle Mağusa’ya otobüsle gidilirken durakların az olması ve yolcuların kavşaklarda inmesi hem yolcular için hem de araç sürücüleri için tehlike yaratmaktadır. Durakların yapılması yolcuların yazda güneş altında, kıştaysa yağmurun altında beklememeleri için iyi bir seçenek olacaktır.
Eski otobüslerin öğrencileri taşımak için kullanılması da ayrı bir sorundur. Otobüsün klimasız olması, eski olması, havalandırma olmaması öğrenciler için sağlık sorunlarına yol açabilir.

Umarım bu sorunlara karşı insanlar sessiz kalmaz; çünkü toplu taşımanın geliştirilmesi ve çoğalması kktc’de yaşayan insanlar için çok iyi bir şey olacaktır. Toplu taşımacılığın düzenli kullanılması hem doğa için yararlı olacak hem de trafik yoğunluğunu önleyecektir; fakat adamızda toplu taşımacılık gelişmediğinden dolayı bunlar sağlanamamaktadır.

Hüsniye Seheroğlu
Bağımsızlık Yolu Omorfo Birimi Üyesi