Kıyı İşgaline Hapis Cezası: Otel Sahiplerine de Uygulanacak mı?

Bir vatandaşın şikayeti üzerine kıyı işgaline hapis cezası verildi.

Vakıflar İdaresi’nden, ‘huzur evi’ ve ‘rehabilitasyon merkezi’ inşa etmek maksadıyla kiralanan deniz kenarındaki sit alanı içerisindeki harnup ambarının olduğu bölgeyi telleyerek halkın erişimine kapatan ve kumsala kadar olan kısmına beton dolgu yapan Enver Dizliklioğlu tutuklanarak teminatı yerine getiremediği için cezaevine gönderildi.

Özellikle otellerin kural ve hak tanımaz uygulamaları ve hükümetlerin göz yummasıyla ülkemizin kanayan  yarası haline gelen kıyılara erişimin engellenmesi ve kumsallardaki yapılaşma karşısında atılan bu adım sevindirici.

Otellerin Yasaya Aykırı Yapılaşmaları da Yıkılacak mı? 

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın konuyla ilgili  “Haliyle, Yasa’ya aykırı olan yapılar yıkılacak ve eski haline dönecek” ifadesinde geçen “hal”in  otellere de uygulanıp uygulanmayacağı ise merak konusu.  Hükümetin bu olumlu tutumunu büyük otel sermayesi için de uygulaması bekleniyor.

Otellerin halkın kıyılara erişimini engelleyecek şekilde çektiği tel veya duvar setlerin ve denizin içine kadar inşa ettiği iskelelerin  yıkılması konusunda Baybars’ın  ne düşündüğü ise merak konusu.

Otellerin bir çoğunun yasa dışı bir şekilde inşaa ettiği iskeleler yıkılmamış  sonradan çıkarılan “İskeleler Yasası” ile yasal hale sokulmuştu.

Diğer taraftan Girne’de faaliyet gösteren ve derenin denize döküldüğü yerde inşaa edilmiş olan Vuni Palace’ın durumunun ne olacağı da hala meçhul.

Beleşe Deniz: Plajlar Halkındır aktivisti ve gönüllü avukatı Ahmet Said Sayın da sosyal medya hesabından bu uygulamayı tebrik ederek, İçişleri Bakanı Baybars’a hiçbir kişi veya şirketi ayırt etmeden yasayı uygulama talebinde bulundu.

https://www.facebook.com/ocal.dalli/posts/10157475667219854