Mehmetçik Belediyesinin kararına tepki yağdı

İskele’ye bağlı Mehmetçik köyünde başıboş köpekler, 18 Mayıs Salı günü bölge sakinlerinden Mehmet Şener’in kümesine girerek, gelişme aşamasındaki 47 tavuğu telef etti.  Şener, bunun üzerine Mehmetçik Belediyesi’ne şikayette bulundu.   

Belediye kararı ile sokakta yaşayan bir köpeğin öldürülmesi ve başka bir anne köpeğin yavruları ile birlikte çöplüğe terkedilmesi ile ilgili haberler basına yansıdı. Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise olayla ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı.

Belediye Başkanı Sariçizmeli, bir vatandaşın kümesine köpeklerin girdiğini ve 50 civarı tavuğunu telef ettiğini, bunun üzerine köpeklerin erkek olanının veteriner hekim tarafından uyutulduğunu, annenin ise yavruları ile birlikte Mehmetçik dışındaki çöplük araziye bırakıldığını açıkladı.

Nisan ayında, bir gazeteye ulaşan Mehmetçik sakini hayvan sever vatandaşlar bölgede bakmakta oldukları çok sayıdaki sokak köpeği konusunda yardım çağrısında bulunmuştu. Yavru köpeklere bakmakta güçlük çektiklerini belirten bölge sakinleri, bölgeye bir barınak yapılması taleplerini belediyeye de bildirdiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını aktarmışlardı.

Sokakta yaşam mücadelesi veren hayvanlar, sokakta olmalarının sorumlusu onlarmış gibi, bedeli canlarıyla; zehirlenerek, vurularak, ezilerek ödüyorlar. Bugünse, Mehmetçik Belediyesi tarafından ötenazi adı altında öldürülerek, çöplüğe terk edilerek… 

Bir belediyenin, sağlıklı bir köpeği ötenazi adı altında öldürülmesi, bir başka köpeği ise yavrularıyla beraber çöplüğe, açlığa ve hastalığa terk edilmesinin çözüm olarak görülmesi kabul edilebilir değil.

Yaşanan vahim olaya ilişkin akla şu sorular geliyor:

Belediye olarak bu hayvanlar için hangi sorumluluğunuzu yerine getirdiniz?

Sokaktaki köpeklerin popülasyonunu kontrol altına almak için kısırlaştırma çalışmanız var mı?

Çip, ruhsat denetimi yapıp sokaklara terk edilmenin önüne geçmeye çalışıyor musunuz?

Sokakta yaşadığı travmalarla saldırganlaşan köpekleri rehabilite edebileceğiniz, hasta hayvanları tedavisi süresince barındıracağınız bir barınağınız var mı?

Sokakta yaşamaya çalışan hayvanlar için yuvalama çalışmanız var mı?

Sokakta yaşamaya çalışıp açlıktan kümeslere, çöplere dadanan hayvanların yemek ve su ihtiyaçlarını karşılıyor musunuz?

Yoksa sorunun temeline inip elinizi taşın altına koymak yerine sağlıklı hayvanları ötenazi ile öldürmeyi, çöplüklere terk etmeyi tercih eden bir belediyecilik anlayışına mı sahipsiniz?

Sarıçizmeli’nin açıklamasında, köpeğin, Ziyamet Veteriner Dairesi’nde yetkili bir veteriner hekim tarafından uyutulduğu iddia edildi. Yetkili birimlerin gerekli soruşturmayı derhal yürütüp yürütmeyeceği ve köpeğin öldürülmesinde sorumlu kişi/kişilerin bulunup bulunmayacağı ise merak konusu.

Hem sorumluluklarını yerine getirmeyip hem de bedelini hayvanlara ödeten Mehmetçik Belediyesine ve köpeğin öldürülmesinden sorumlu kişi veya kişilere Hayvan Refahı Yasası gereğince ceza yaptırımı uygulanması gerekiyor.

Sarıçizmeli’nin açıklaması ise şöyle:

18.05.2021 tarihinde belediye hudutlarımız içerisinde yaşanan ‘köpek olayı’ ile ilgili bir açıklama ihtiyacı yapmam gerekliliği doğmuştur. Söz konusu tarihte bir vatandaşımızın ikinci kez kümesine köpekler girmiş ve 50 civarı tavuğu telef etmiştir. Kümes içerisinde bulunan iki köpek belediye ekiplerimiz tarafından alınmış ve Ziyamet Veteriner Dairesi’ne götürülmüştür. Köpeklerin erkek olanı veteriner hekim tarafından uyutulmuş, dişi olan yavruları ile birlikte Mehmetçik dışındaki çöplük araziye bırakılmıştır. Bazı sosyal medya hesaplarında spekülatif amaçlı yayılan, köpeklerin boğularak ya da araçla ezilerek öldürüldüğü iddiaları hem üzücü hem de gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Mehmetçik Belediyesi çevreye ve tüm canlılara son derece önem veren bir belediyedir. Belediyemiz yıllardır kimyasal mücadele yöntemlerini kullanmamakta, canlıların kurtarılması ve rehabilitasyonunda birçok çevre ve yaban hayatı kuruluşu ile yakın iş birliği yapmaktadır. Kendimin doğa ve hayvan sevgisini buradan anlatmama ihtiyaç bile hissetmiyorum. İlgi duyanlar sosyal medya aracılığı ile yaptığım paylaşımlara bakabilir. Sokak kedi ve köpekleri ülkemizin ve çevrenin çok önemli bir sorunu. Bunların rehabilite edilip sahiplendirilmesi için çalışmamız gerekmektedir. Ben kişi olarak birçok sokak hayvanını sahiplendim, yaban hayvanını da kurtararak ilgili sivil toplum kuruluşlarına teslim ettim. Bunun daha da yaygınlaşması, insanların çok daha duyarlı olmaları için mücadele edilmesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum. Eksikliklerimiz, yanlışlarımız var mı? Elbette ki vardır. Ancak bunları bir birimize küfür ederek aşmamız olanaksızdır. Bu vesile ile benle veya belediyem ile iş birliği yapmak isteyen, katkı koymak isteyen tüm kişi ve sivil toplum kuruluşunun bizimle temas etmeye çağırır, elimizden gelen tüm gayreti göstermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Sevgiyle kalın…