“Sanat değil inşaat!”

Bağımsızlık Yolu Girne Bölge Örgütü dün, Girne’de bir şirket tarafından yapılması planlanan heykele ilişkin açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

SANAT DEĞİL İNŞAAT!

Girne’den Lefkoşa’ya giderken, sol taraftaki dağların eteklerine dev heykel yapılması uzun zamandır dillendirilen bir konuydu. Ancak son haftalarda bu proje yeni bir boyut kazanmış bulunuyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla süreç oldubittiye getirilmeye çalışılmakta ve halka heykelin inşasının başlamak üzere olduğu mesajı verilmektedir. Halkın da buna yavaş yavaş alıştırılması hedeflenmektedir.

Öncelikle şunu belirtelim ki bu boyutlarda bir yapının adı sanat değil inşaattır. İnşaattır çünkü böyle büyüklükte bir yapı ancak inşaat teknikleri kullanılarak, doğayı demir ve betona boğarak, dozerlerle dağ eteklerini, ağaçları yerle bir ederek yapılabilir. Ekolojik anlamda zaten fazlasıyla sıkıntılı olan ülkemiz, doğal çevreyi böylesine talan eden bir projeden yarar değil zarar görecektir.Üstelik bu inşaat bittiğinde bölgenin turistik ziyaretlere açılacağı, bu inşaatın bize turist getireceği de söylenmektedir. Bu da demektir ki, bölgenin talanı sadece söz konusu devasa inşaat ile sınırlı kalmayacak; kısa zamanda bölgeye cafe, konaklama yeri ve benzeri tesisler yapılacaktır. Bir kez heykel inşaatı tamamlandıktan sonra geriye kalan süreç, ihtiyaç gerekçesine dayandırılacaktır. Oysa doğal güzellikleri, tarihi eserleri ve huzurlu ortamı ile Girne’nin ve ülkemizin turizm açısından ihtiyaç duydukları beton ve demir değildir. Eko-turizmin, tarih turizminin, doğa turizminin imkanları hali hazırda mevcuttur. Kitlesel otelciliğe dayalı bir turizm anlayışı yerine bu alanlara yatırım yapılması durumunda hem küçük esnaf hem de bölge halkı açısından çok daha anlamlı bir turizm modeli geliştirmek mümkündür. Restorasyon isteyen tarihi eserlerimiz, yarım kalmış arkeolojik kazılarımız, deniz altında bulunan ve araştırılmayan cevherlerimizle değerlendirilmemiş o kadar çok imkanımız vardır ki; yapay inşaatlara gelinceye kadar turizm için yapılabilecek çok şey mevcuttur.Diğer yandan Girne’yi sevdiğini, Girne için bir şeyler yapmak istediğini söyleyenler; her yağmurda Girne’yi sular altında bırakan kanalizasyon sorunun çözümüne katkı koyabilirler. Bu kişiler, tarihi Girne Kale’sinin renovasyonu için proje üretip hayata geçirebilirler. Halkımızın açlıkla tokluk arasında gidip geldiği bu dönemde, sağlık, ekonomi, turizm ve eğitim açısından yaşanan sıkıntıları fantezi nesneleri yaratarak değil, gerçek hayatın bize sunduğu imkanlarımızı doğa ile uyumlu şekilde yaşama geçirerek aşabiliriz. Bağımsızlık Yolu Girne Bölge Örgütü olarak, bu anlamsız inşaat projesinin derhal durdurulması ve buraya harcanacak paraların daha makul ve yapıcı alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurgularız. Partimiz tüm imkanları ile bu doğa katliamına karşı direnecektir. Halkımıza çağrımız bu amaçla yürütülen mücadelede örgütlü bir şekilde omuz omuza olmamızdır.

Bağımsızlık Yolu Girne Bölge Örgütü