“Servet Vergisi Politiktir, Sınıfsal Tercihi Yansıtır”

Ekonomi Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş’un, servet vergisi konusunda Evrensel’den Zeliş Irmak’a verdiği röportajda, “Servet vergisi iktisadi olarak karşı çıkılabilecek teknik özelliklere sahip bir vergi de­ğil. İktisat bilimi, ‘Servet vergisi uygulamamalısı­nız’ demez. Servet vergisi politiktir ve sınıfsal ter­cihi yansıtır. İktisadi rasyonalitenin çok ötesinde­dir. Bunu uygulayacak bir hükümet olur ise çok rahat bir şekilde bunu uygular.” ifadeleri dikkat çekiyor.

Derinleşen ekonomik kriz ve pande­mi en yoksulları daha da yoksullaş­tırırken en zenginlerin serveti arttı. Toplumun en zengin katmanı için 2020 yılı, daha önce hiç görülme­miş bir ölçekte artan kârlar ve kişisel servet biri­kimi yılı oldu. Forbes’un raporuna göre dünya­daki milyarderler, sadece nisan 2020’den tem­muz 2020’ye kadar, zaten devasa olan servetleri­ni toplu olarak dörtte birden fazla (yüzde 27,5) artırarak 10,2 trilyon dolarlık rekor seviyeye çı­kardı.

Dünyaya paralel olarak Türkiye’deki milyoner­ler de servet ‘bolluğundan’ payını aldı. Bir yandan milyoner sayısı artarken, raporlar Türkiye’de en zengin yüzde 1’in toplam servetin yarısından fazla­sını aldığını ortaya koydu. Servet sahiplerinin ar­tan serveti şunu gündeme getirdi: Servet vergisi.

Ekonomi Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ile servet vergisini konuştuk. Durmuş, pandemi ile beraber servet vergisinin dünyada bir kez daha gündeme geldiğini kaydetti ve Türkiye’ye ilişkin şunları söyledi: “Servet vergisi iktisadi olarak karşı çıkılabilecek teknik özelliklere sahip bir vergi de­ğil. İktisat bilimi, ‘Servet vergisi uygulamamalısı­nız’ demez. Servet vergisi politiktir ve sınıfsal ter­cihi yansıtır. İktisadi rasyonalitenin çok ötesinde­dir. Bunu uygulayacak bir hükümet olur ise çok rahat bir şekilde bunu uygular.”

Röportajın tümü için tıklayınız>>>>>>>>>>>