Templos (Zeytinlik) ve Ayorgi Peşkeşe ve Betonlaşmaya Direniyor

Girne’ye bağlı Templos(Zeytinlik) köyünde yapılması planlanan öğrenci yurtları için dün köy meydanında eylem düzenlendi

Bölge sakinleri, köyün betonlaşıp siluetinin bozulmasına ve çevre tahribatına maruz kalmasına karşı çıkmak için imza topladı, seslerini duyurmaya çalıştı. Köy meydanında yapılan eylemde, “Mirasıma Dokunma”, “Beytambal Galsın Rantınız”, “Zeytinlik Kâr-hane Değildir”, “Tarih Sizi Affetmeyecek”, “Köy Benim Karar Benim”, “Köyüme Dokunma” gibi pankartlar açıldı. Katılımın oldukça yoğun olduğu eyleme, Zeytinlik Köyü sakinlerinin yanı sıra köy dışından gelen çok sayıda kişi de destek verdi.

templos

templos3

Zeytinlik ve çevre köylerde yaşayan çok sayıda yabancı uyruklu kişinin de eyleme katılarak taşıdıkları pankartlarla destek vermesi dikkat çekti. Öte yandan köylerinde yapılacak Kaya Artemis Otel inşaatı için bölge gençlerinin güvenli bir şekilde zaman geçirdiği Karaoğlanoğlu Spor Kulübü ile futbol sahası ve balıkçıların geçim kaynağı balıkçı barınağının yıkılacak olmasına dolayı tepki duyan Ayorgi(Karaoğlanoğlu) halkı da Templos halkına destek vermek için eyleme katıldılar.

“Üç beş kuruş kazanacaklar diye Zeytinlik köyünü betona gömmeyin.”

Zeytinlik (Templos) Koruma İnisiyatifi adına konuşma yapan Halil Paşa, “Köyün sakinliğine, doğasına, endemik bitki örtüsüne gölge düşürmeyin. Köyün arasına serpiştirme yurt yapılması plan değil pilavdır. Üç beş kuruş kazanacaklar diye Zeytinlik köyünü betona gömmeyin.” diye konuştu. “İyi İdare Yasası 11. Maddesi 1 ve 2 fıkraları gereği yapılan ve Zeytinlik sakinlerinin yoğun katılımında gerçekleşen toplantıda, arazi sahiplerinin toplamda 512 yataklık “yurt inşaatı” yapacakları ortaya çıkmıştır. Bu rakam 2011 yılındaki nüfus sayımına göre bugün 1500 civarında olan köy nüfusunun %30’una denk gelmektedir. Bunun anlamı ise inşaatlar tamamlandığında bir anda köyün demografik yapısının değişeceğidir. Bu Zeytinlik sakinleri olarak mevcut yaşamımızı derinden etkileyecek açık bir saldırıdan başka bir şey değildir. Bir gün sonra işine gitmek için gece yastığına başını koyan insanların, öğrencilerin toplu mekanlarının peşi sıra gelen barların ve eğlence yerlerinin gecenin geç saatlerine kadar süren yüksek ses desibelli yayınlarının ülkemizde nasıl hala bir dert olduğu bilinmeyen değildir. Ek olarak önceki yıllarda inşa edilen yurtlarda bahse konu odalardaki yatak sayıları planlanan rakamlara uyulmayıp her bir yatak ranzaya çevrilerek yatak kapasitelerinin de ikiye çıkarıldığı malumumuzdur ki böyle bir durumda, köydeki sakin aile yaşamının nasıl bir alt üst oluşa ve felakete dönüşeceğini kestirmek mümkün değildir.”

Zeytinlik (Templos) Koruma İnisiyatifi’nin talepleri şöyle:

• “Dengeli bir kentleşmenin gerçekleşmesini sağlamak”

• “Çevre düzenlemesi ve çevre sağlığı önlemlerinin alınmasını ve çevre alt yapı standartlarının yükseltilmesini sağlamak”

• “Çevre kirliliğinin önlenmek ve nihayet imar plânı çıkıncaya kadar köy gelişme sahalarını tefrik edip (ayırıp), arazilerin inkişafını yönlendirmek için Şehir Planlama Dairesi projelere onay vermesin.”

• “Eğer üniversite öğrencileri için yurt ihtiyacı varsa, bu yurtların Zeytinlik köyünün içerisinde değil, üniversite çevresinde yapılması teşvik edilsin. “

• “Zeytinlik şu ana kadar, varoşlarına yapılmış birkaç motel ve otele karşın öne çıkan yeşili, sakinliği, doğallığıyla ve otantikliğiyle günümüz turizminde en çok aranan ve değer verilen “citta slow” için hala örnek ve aday bir yerleşkedir. Öte yandan beyaz bir beton yığınına dönüşmüş, nefes almakta ve belediyesinin bile hizmet yetiştirmekte zorlandığı turizm kenti Girne de akciğeridir. Gelin, siyasiler-bürokratlar-şehir plancıları-yerel yöneticiler olarak bu coğrafyaya bir iyilik yapalım.”

• “Köyümüzü çok katlı binalarla bugüne kadar koruyabildiği sükunetini, manzarasını ve nihayet tarihi siluetini bozmayalım. Kısa vadeli çıkarlarımızın esiri olmayalım. Bir yıla kadar hazır olacağı söylenen “Girne İmar Planı”na kadar dayanalım. Templer Şövalyelerinden bin yıllık bir tarihe sahip köyümüzü, üç-beş kişinin geçici üç-beş milyon kazancı uğruna, kirliliğe, gürültüye, trafik karmaşasına, daha kötü bir yaşama teslim etmeyelim. Bugün köyün yaşamını korumak ve iyileştirmek için bu kadar çok heyecanla ayağa kalkmış sakininin sinerjisini, çekişmeye, kavgalara değil, yeni çıkacak Girne İmar Planı’nın yaşama geçirilmesinde, enerjiye dönüştürelim.”

• “Yeni inşaatlar için projelere onay vermeyin. Gerekirse bunun için kamu yararı adına köylüye sorun. Referanduma gidin.” • “Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi’nde tadilat projeleri zaten öğrenci için yetiyor. Dahası Girne’de pek çok atıl ve boş bina vardır.” • “Citta Slow yapalım. Bir yıl sonra Girne İmar Planı geçtiği zaman, hiçbir siyasi ve idarecinin karşımıza çıkıp da “İmar Planını geçirmiş olsaydık, Zeytinlik köyü de kurtulmuş olurdu” demesini mazur görmeyeceğiz. Başarırsak hepimiz kazanacağız; kaybedersek sorumlularını isim-isim ilan etmekten kaçınmayacağız.”

• “Gelin Zeytinlik köyünün demografisini, sakinliğini, yeşilini geçici rantlarımız uğruna betona gömmek yerine, hem bizim hem de ülkemize gelen turistlerinin uğrak yeri, gelecek kuşakların ve yaşlıların da sakin yaşam alanı olmaya devam ettirecek, toprağının da “citta solw” ile değer bulacağı yaşam alanlarına dönüştürelim.” • “Mücadelemizi de “yarın geç kaldık” dememek için, bugün gidebileceğimiz yere kadar götüreceğiz. Çünkü yalnızca kendimizin değil, ülkemizin, adamızın biz Kıbrıslı Türklerin de kazanacağı inancındayız.”

Ayorgi Salı gün eylemde

Kaya Artemis Otel’e yapılan peşkeşi protesto etmek için Ayorgi halkı 19 Nisan Salı günü saat 15:00’te eylem gerçekleştiriyor.