UBP, CTP ve DP’nin Oy Birliğiyle, “Su”dan Sonra Sıra “Enerji”de

kktc-TC Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma (Onay) Yasası; 4 Ocak’ta CTP,UBP ve DP’nin oy birliği ile Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nden geçti

kktc hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma (Onay) Yasası; CTP, UBP ve DP’nin oy birliği ile Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nden geçirildi. Anlaşmanın kısa süre içerisinde kktc Meclis Genel Kurulu’na getirileceği gelen bilgiler arasında.

Özelleştirmenin Önünü Açıyor
Madde 1 ile anlaşma, “kamu ve ÖZEL kuruluşları arasında ortaklığı güçlendirme yoluyla bilgi ve uzmanlık değişimi” kılıfıyla enerji alanında özelleştirmenin önünü açıyor.

“Egemenlik” Devrediliyor
Madde 3 ile anlaşma, elektrik altyapısının işletilmesinin ortak projeler geliştirirerek yapılacağını belirterek, enerji alanında “egemenliğin” bir kısmını TC’ye devrediyor.

TC’de Ne Varsa kktc’de de Olacak

Yine madde 3’teki “iki ülke mevzuatlarının ve ülke uygulamalarının uyumlaştırılmasına yönelik çalışmaların yürütüleceği” ifadesiyle, Türkiye’deki enerji yasalarının, tüzüklerinin, uygulamalarının kktc’de de benzerlerinin yapılmasını zorunlu kılıyor.
TC Doğalgaz ve Petrolde Hak İddia Ediyor

Öte yandan madde 3’te, “tarafların petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi, üretilmesi, gerekli altyapıların tesis edilmesi konularında ortak projeler geliştirilmesi ve konuyla ilgili detayları içeren anlaşmaların ivedi şekilde yapılması” ifadesi, Kıbrıs adasında bulunacak doğal kaynak zenginlikleri üzerinde TC’nin de hak iddia edebilmesinin yolunu açıyor.

Enerji Politikaları Halktan Gizleniyor
Madde 6’da, “yürütülen işbirliğine ilişikin spesifik programlar, ürün ve sonuçlar gizli tutulacak” ifadesi ile izlenecek bir kamu hizmeti olması gereken enerjiye ilişkin politikaların halktan gizli tutulmasını öngörüyor.

Madde 9’da yine gizlilik düzenleniyor ve anlaşma zaman kısıtlaması olmazsızın üçüncü taraflara bilgi verme yasağı koyuyor.
Kıbrıslı Türkler’in İradesine İpotek

11’inci madede ise TC’nin son yıllarda kktc ile yaptığı anlaşmalara dayattığı bir kural yine dikakti çekiyor: Anlaşma 5 yıllık yapılıyor ve taraflardan biri, bitmesine 30 gün kala sonlandırmazsa 5’er yıllık süreler boyunca OTOMATİK uzatılıyor. Yani TC’nin istememesi halinde bu anlaşma her seferinde 5 yıl uzamış oluyor ve Kıbrıslı Türk halkı, kararına ipotek koyulur pozisyona getiriliyor. Yine madde 11 ile; bu anlaşma feshedilse bile, bu anlaşma uyarınca yürürlükte olan uygulamaların ve projelerin sonlandırılamaması zorunlu hale getiriliyor.

İşte o anlaşma:

ekran-resmi-2017-01-06-17-40-36

ekran-resmi-2017-01-06-17-40-52

ekran-resmi-2017-01-06-17-41-03

ekran-resmi-2017-01-06-17-41-16

ekran-resmi-2017-01-06-17-41-24