Bağımsızlık Yolu: “Sosyal Sigortalar Dairesi 1976’dan Beri Patronlara Ne Bir Ceza Kesti Ne de Bir Uyarı Verdi”

Bağımsızlık Yolu, bugün saat 13.00’te  Sosyal Sigortalar önünde dairenin, çalışanların sosyal sigorta primlerinin patronlar tarafından yatırılması denetimi yükümlülüğünü yerine getirmemesini ve dairenin bir çok uygulamasının emekçilerin yaşamında sorunlar yaratmasını  bir basın açıklaması yaparak protesto etti.

Rahvancıoğlu: Sosyal Sigortalar Dairesi  Özel Sektör Çalışanların Haklarını Gasp Etmektedir

Basın açıklamasından önce söz alan Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, “Bağımsızlık Yolu olarak gerek halktan, gerekse sempatizan ve üyelerimizden Sosyal Sigortalar Dairesi’nin haksız uygulamalar yaptığı şikayetini almaktayız. Bu hususa ilişkin daha önce Çalışma Bakanı Zeki Çeler’le görüştük ayrıca Ombudsman’da tarafımızdan yapılmış olan şikayet te mevcuttur. Ancak Sosyal Sigortalar Dairesi özel sektör emekçilerinin yatırılması gereken primlerini denetlemek bir tarafa dursun, prim borcu olan patronlara ‘Prim Borcu Yoktur’ yazısı vererek çalışanların haklarını gasp etmektedir. İçinden geçtiğimiz kriz koşullarında özel sektör emekçilerinin tek güvencesi sosyal sigorta hakları iken  dairenin patronlar lehine uygulamalarda bulunması emekçiler açısından büyük bir olumsuzluktur.  Sosyal Sigortalar Dairesi’nin  bu hale derhal bir son vermesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Ardından Bağımsızlık Yolu adına basın açıklaması Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi ve Kurucu Üyesi Cansu N. Nazlı tarafından okundu.

Cansu N. Nazlı: Daire, Tek Güvencesi Sigorta Olan Özel Sektör Emekçilerini Patronlar Karşısında Zayıf Düşürüyor

Açıklamada, Emekçiler için, yaşam standardını korumaları ve sevdiklerine huzurlu bir ortam sağlamalarını tek güvencesinin, alın teri ile ve sigortalı olarak çalışmak olduğunun altı çizilirken, ülkemizde bu işlevleri yerine getirmek amacıyla 1976’dan beridir faaliyet gösteren Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, ne yazık ki birçok uygulamasında emekçi insanların bu haklarını güvence altına almak için oluşturulmuş bir kurum gibi davranmak yerine; özel sektör emekçilerini patronlar karşısında zayıf duruma düşürecek şekilde hareket ettiği vurgulandı.

Daire’den Patronlara 1976’dan Beri Ne Bir Ceza Ne Bir Uyarı

Ayrıca açıklamada, 1976 yılından beridir faaliyette olan, 2008 yılında beridir Sosyal Güvenlik Yasası’nı uygulamakta olan Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, bugüne kadar herhangi bir sebepten hiçbir patrona ne yazılı bir yasal uyarı vermediği ne de herhangi bir idari para cezası yazdığı, bunun da emeği ile çalışan işçilerin yaşam koşullarını doğrudan olumsuz etkilediği ifade edildi.

Açıklamanın devamında,  Sosyal Sigortalar Dairesi’nin ivedi olarak; yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen patronlara ceza yazmaya başlaması, işçilerin hak edişlerini “patronunun borcu var” gerekçesi ile ödememeye son vermesi, işten duruşların patronun iki dudağı arasından kurtulması için Sosyal Güvenlik Yasası’nın 10. Maddesini hayata geçirerek aynı patronun aynı duruşu defalarca ve keyfi olarak değiştirmesine göz yummaması gerektiği ifade edildi.