CAS’ta Neler Oluyor? Devletin “Özel” Çelişkisi , Emekçinin İsyanı

2007 yılında kurulan Cyprus Airport Services (2007) geçtiğimiz aylarda özel bir havayolu şirketinin Ercan Havalimanı’ndaki sefer sayılarını azaltma kararı almasının ardından işten çıkarma iddiaları ile gündeme geldi.

Özel havayolu şirketlerinin Ercan seferlerinde azaltmaya gitmesinin ardından gelirleri düşen CAS’ın kapatılması ve satılmasının gündeme gelmesiyle beraber Mayıs ayından itibaren maaş krizi yaşanmaya başladı. Emeklerinin karşılığını alamayan CAS çalışanları Meclis, Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık önü olmak üzere eylemler yaparak ve hükümet kanadından kişilerle görüşerek sorunun çözülmesini istediler. Hükümet ve yargı işbirliği ile CAS’ın özel bir şirket olduğunun iddia edilmesinin ardından başlayan tartışmalar devam ederken, çalışanların hak arayışları da devam ediyor. 24 Temmuz’da CAS çalışanlarına Sivil Havacılık Dairesi tarafından gönderilen yazılı açıklamada bundan sonra Ercan Havalimanı’ndaki aprona girilmeyeceği ve personel yaka kartlarının iptal edildiği bildirildi.

Emekçilere Polis Müdahalesi

25 Temmuz günü başbakanın verdiği sözleri tutmaması üzerine eylemlerine Ercan kavşağında basın açıklaması yaparak devam eden emekçiler, resmi ziyaret için ülkemize gelen Mevlüt Çavuşoğlu’nun havalimanına giriş yapmasının ardından Ercan Havalimanı’na yöneldi. Emekçiler, Polis Çevik Birliği tarafından engellenince kavşakta düdük ve sloganlarla hükümeti protesto etmeye devam etti. Ercan’da eylemlerini sonlandıran ve görev yerlerine geri dönmek isteyen emekçilere Polis Çevik Birliği müdahale ederek içeriye girmelerine izin vermedi.
Ercan kavşağında toplanan 134 emekçi eylem sırasında “Emek en yüce değer diyenler şimdi nerdeler?”, “Yaşadığımız bu kaçıncı eziyet”, “CAS devlettir devlet kalacak”, “Ercan’daki son kale CAS”, “Yıkılmadık direniyoruz kazanacağız” pankartlarını açmıştı. Ercan Havalimanı’ndaki eylemlerini sonlandıran CAS çalışanları, ardından konvoy halinde polis eşliğinde Başbakanlık önüne geldi.

CAS nedir?

Cyprus Airport Services (CAS) 2007 yılında devlet tarafından kuruldu. CAS’ın hissedarlarından biri olan yine devlet eliyle batırılmış olan ve şu anda tasfiye halinde olan KTHY’ye ait hisselerin devlete devredilmesi için Bakanlar Kurulu kararı ile 3 Temmuz 2010 yılında 3.5 milyon lira ödeme yapılmasına rağmen devir gerçekleşmedi.

Bir Denktaş Klasiği: Önce İşveren Olarak TİS İmzaladı, Sonra “Özel Şirkettir” Dedi

2015 yılında dönemin başbakan yardımcısı Serdar Denktaş CAS çalışanlarını temsilen Hava-Sen ile Toplu İş Sözleşmesini işveren olarak CTP-DP hükümeti adına imzalamıştı. Yine Serdar Denktaş, 2018 yılında dönemin maliye bakanı olarak 13 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Çalışanların suçu olmadığını ben de biliyorum. Nisan ayından itibaren madem ki uçak sayısında düşüş vardı, idarenin personel azaltmasına gitmesi gerekirdi. Tüm bunların soruşturma altına alınacağını belirten Denktaş, savcılıktan da alınan görüşe göre CAS’ın devlete ait değil, özel bir şirket olduğunu söyledi.” dedi. 6 Temmuz günü CAS çalışanları ile görüşen Başbakan Tufan Erhürman, KTHY’ye ait hisselerin İnkişaf Sandığı’na aktarılması konusunda sürecin başlatılacağı ve CAS’ın satılmayacağının sözünü vermişti.

CAS’ın Özel Olduğunu İddia Eden Hükümet Peşkeşe Hazırlanıyor

Yaşanan maaş krizini emekçilerin iki aylık maaşlarını maliye kasasından ödeyerek aşmayı hedefleyen hükümet, “CAS’ı ayağa kaldırmak için müşteri bulmaya çalışıyoruz” diyerek CAS’ı peşkeş çekmeye hazırlandıklarını açıkladı. 30 Temmuz Pazartesi günü başbakanlık önünde eylem yapan emekçileri bir saat güneş altında beklettikten sonra yanlarına gelen Erhürman da CAS’ın özel olduğunu vurguladı ve şirkete müşteri bularak çalışanları mağdur etmeyeceklerini söyleyerek emekçilerden uzaklaştı.