İngiltere’de doktorlar hükümetin politikalarına karşı iş bıraktı

İngiltere’de acil, doğum ve yoğun bakım servislerinde çalışanlar dahil olmak üzere tüm stajyer doktorlar hükümetin dayattığı ekstra çalışma saatlerine ve ücret adaletsizliğine karşı iş bıraktı

İngiltere’de acil, doğum ve yoğun bakım servislerinde çalışanlar dahil olmak üzere tüm stajyer doktorlar hükümetin dayattığı ekstra çalışma saatlerine ve ücret adaletsizliğine karşı dün (26 Nisan) 07.00-16.00 saatleri arasında iş bıraktı.

1948’de kurulmuş olan Ulusal Sağlık Sistemi (National Health System) yurttaşların vergileri ile fonlanıyor ve herkese her türlü tıbbi bakımı parasız olarak sağlıyor. Hükümetin neoliberal politikaların uzantısı olarak Ulusal Sağlık Sistemini özelleştirme girişimi kitlesel bir muhalefet ile karşılaştı. Bu nedenle araştırmalara göre halkın %65’i stajyer doktorların grevine destek veriyor.

Doktorlar ‘Yorgun doktorlar hata yapar’ sloganıyla fazla mesai dayatmasına karşı direnmenin tek yol olarak karşılarına çıktığını vurguladı. Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ise grevin hastaları zor durumda bıraktığını savunarak stajyer doktorları suçladı.

Doktorlar 2016’nın başından bu yana 5. grevlerini yaptı. Hükümetin dayattığı anlaşmaya göre stajyer doktorların maaşları yükselecek ancak doktorların yaptıkları fazla mesai ek ücrete tabi olmayacak. Haftalık çalışma süresi ek mesai ücreti olmaksızın arttırılmış olacak. Doktorlar haftada 7 gün çalıştıklarını ve yeni düzenlemenin sağlık hizmetinin kalitesini düşüreceğini ifade etti.

(Sendika.Org)