İşçi Filmleri Festivali, Lefkoşa’da Kapanış Etkinlikleri İle Sona Eriyor

8. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festival, 19 Aralık Cumartesi günü Lefkoşa’da çocuk filmi gösterimi, söyleşi ve belgeselden oluşan kapanış etkinlikleri ile sona erecek.

İşçi Filmleri Festivali, gönüllülerin girişimiyle Girne’de “Onur” filmi ile seyircisiyle buluştu. Leymosun Kültür Evi’nde gerçekleştirilen gösterime sinema sever Girnelilerin yanı sıra Belediye Başkanı Nidai Güngördü de katıldı. Gönüllülerin sunuşuyla ve festival hakkında bilgi verilmesiyle başlayan etkinlik, “Onur” filminin izlenmesiyle devam etti. İlgiyle seyredilen film, 1984’de İngiliz madenci grevine destek veren lezbiyen ve gey aktivist grubunu ve emek mücadelesi ile LTBTQ mücadelesinin kesişmesini konu almaktaydı.

girne1

Festival, 19 Aralık Cumartesi günü Lefkoşa’da çocuk filmi gösterimi, söyleşi ve belgeselden oluşan kapanış etkinlikleri ile sona erecek.

Festival çocukları çağırıyor

“Karınca Z” isimli animasyon türü film, 19 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’de Arabahmet Kültür Evi’nde gösterilecek. Biletsiz ve ücretsiz olan etkinlikte Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası da çocuklara yönelik kısa bir sunum gerçekleştirecek. İşçi bir karınca olan Z’nin aşık olma, özgürleşme ve kolonisini kurtarma hikayesini anlatan film, hem çocuklar hem de büyükler için mesajlar içermekte.

“Kıbrıs’ta sinema çekilir şey mi?” konulu söyleşi

Saat 19.30’da Gönyeli Belediyesi’nde yer alacak kapanış etkinlikleri ise Kıbrıslı genç sinemacılar Vasfi Çiftçioğlu ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu ile yapılacak söyleşiyle  başlayacak. “Olağan Denemeler” adlı kısa filmleri ile beğeni toplayan ve yurt dışında ödüllere layık görülen Vasfi Çiftçioğlu ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu, “Kıbrıs’ta sinema çekilir şey mi?” konulu söyleşi ile deneyimlerini festival izleyicileriyle paylaşacaklar.

Festivalin son filmi ayrımcılıkları konu alan “Nefret” belgeseli

Söyleşinin ardından Türkiye yapımı “Nefret” isimli, bir saatlik belgesel gösterimi ile festival son bulacak. Belgeselin konusu ise şöyle: Resmi ideolojik söylemin “biz”lik tanımı, “Türklük” başta olmak üzere, “Müslümanlık”, “Sünnilik” ve “erkeklik” şeklinde karşımıza çıkıyor. “Normal” ve “anormal” tanımları resmi söylem tarafından belirlenirken hedef tahtasında da hep “öteki”ler oluyor: Kürtler, Ermeniler, Aleviler, Hıristiyanlar, Romanlar, eşcinseller, travestiler, göçmenler, engelliler ve kadınlar… Nefret söylemi “öteki” ile aramızdaki uçurumu açarken şiddeti de meşrulaştırıyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde “öteki” olmanın en ağır durumlarını yaşayan 10 insanın sesine kulak verdik.

iff seyirciler

Kapanış etkinlikleri için Mağusa’dan otobüs kaldırılacak

Festivalin kapanış etkinliklerine Mağusalı öğrencilerin ve halkın katılımını kolaylaştırmak amacıyla saat 18.15’te Sabancı Yurdu önünden ücretsiz otobüs kaldırılacak.

Bu yıl “zulümlere inat direnerek yaşamak” sloganı ile yola çıkan festival perdelerini kapatırken, emekten yana tüm sinema severleri kapanış etkinliklerinde buluşmaya davet ediyor.

mağusa foto1