İSRAİL SEÇİMLERİ: ZORLU KOALİSYON SÜRECİ BAŞLADI, 1948 FİLİSTİNLİLERİ GÜCE DÖNÜŞTÜ

İsrail seçimlerinden Netenyahu’nun Likud’u ile merkez sol Siyonist Birlik başa baş çıktı. Koalisyon süreci zora girerken, seçimlerden üçüncü çıkan 1948 Filistinlileri belirleyici bir güç haline geldi.

İsrail’de son yılların en çekişmeli genel seçimi sonuçlandı. Katılımın yüzde 72 olduğu seçimden mevcut başbakan Binyamin Netenyahu’nun merkez sağ Likud Partisi ile merkez sol koalisyon Siyonist Birlik başa baş çıktı.

Ülkedeki üç sandık çıkış anketinden Kanal 2 Likud Partisi’nin 28, Siyonist Birlik’in 27 milletvekilliği elde ettiğini açıklarken, Kanal ve Kanal 1 her iki partiyi de 27 sandalye kazanmış olarak belirlendi.

Anket sonuçlarına göre 1948 Filistinlileri’nin Birleşik Arap Listesi 13, Yeş Atid 12, Kulanı 10, Beyt Yahudi 8, Şas 7, Birleşik Tevrat Yahudiliği 6, Merez 5, İsrail Beytenu da 5 milletvekilliği kazandı.

Netenyahu'nun seçim öncesi en önemli vaadi "Filistin devleti asla kurulmayacak, ne gerekiyorsa yaparız" idi.

Kesin sonuçların ise ancak sabah saatlerinde açıklanacağı kaydedildi.

Seçim öncesi saflaşma öne çıktı

Seçim öncesinde yapılan anketler Likud’un Siyonist Birlik’in oldukça gerisinde olduğunu göstermişti. Özellikle Netenyahu’nun bağımsız Filistin devleti ve İran argümanları üzerinden sol koalisyon hükümetinin tehdit olduğunu dile getirmesi, ciddi bir saflaşmaya neden olmuştu.

Netenyahu, ilk sonuçların gelmesinden sonra yaptığı açıklamada da “Likud için, daha önemlisi İsrail için büyük bir zafer” dedi.

Koalisyon için zor süreç

Filistin topraklarını işgal ettiği 1948’den bu yana hiçbir zaman tek başına iktidar olan partiler tarafından yönetilmeyen İsrail’de ortaya çıkan bu seçim sonuçları, koalisyon pazarlıklarının normalden daha uzun sürebileceğinin göstergesi.

Seçim sonuçlarını değerlendiren BBC Kudüs muhabiri Levin Conolly, Likud’un seçimden birinci parti çıkamasa da üç dönemdir iktidarda olan Netenyahu’nun koalisyon hükümetini kurabileceğini belirtti.

Netenahu’nun seçim kampanyasında ön plana çıkardığı ulusal güvenliğin, İran’ın nükleer programı ve bölgede artan etkinliği göz önüne alındığında karşılık bulduğunu ifade eden Conolly, öte yandan Siyonist Birlik’in sosyal ve ekonomik sorunlara yönelen vurgularının da ekonomik daralma yaşanan ülkede ciddi bir kesimi etki altına aldığını dile getirdi.

Ayman Odeh, seçim sürecinde Arapların tarihte ilk defa bu genişlikte yan yana geldiğini söylemiş, asli gündemlerinin Filistin Davası olduğunu, nahi hedeflerinin ise Netenyahu'dan kurtulmak olduğunu ifade etmişti.

1948 Filistinlileri belirleyici bir güce dönüştü

Güçlü bir muhalefet olabilmek için ilk kez birleşen 1948 Filistinlileri seçimden üçüncü güç olarak çıkması ise İsrail’in önümüzdeki döneminde en ciddi gelişmelerinden biri oldu. 1948 Filistinlileri, sol partilerle koalisyona girmeyi kabul ederse İsrail politikalarında belirleyici hale gelebilir. Bu nedenle Siyonist Birlik’in Filistinlilerle ve uluslararası toplumla ilişkileri düzeltme sözü de yeni koalisyon hükümeti için belirleyici olacak.

1948 Filistinlileri’nin 13 milletvekili şöyle:

  1. Ayman Odeh: Listenin ve Komünist Parti’nin cephe örgütü Barış ve Eşitlik İçin Demokratik Cephe’nin (Hadaş) lideri.
  2. Mesud Ğaneym: İslami hareketten, 2009’dan bu yana milletvekili.
  3. Cemal Zahalka: Sol Arap milliyetçisi Ulusal Demokratik Kongre’nin (Beled-Tecemmu) lideri, 2013’ten bu yana milletvekili.
  4. Ahmed Tibi: Arap Yenilenme Hareketi’nin (Ta’al) lideri, Yaser Arafat’ın eski danışmanı.
  5. Ayda Tuma Suleyman: Komünist Parti Merkez Komite üyesi, kadın hareketinde öne çıkan feminist siyasetçi.
  6. Abdulhakim Hacı Yahya: İslami hareketin önde gelen isimlerinden.
  7. Hanin Zuabi: “Siyonistlerin baş belası” olarak nitelendirilen Beled Partisi üyesi eylemci.
  8. Dov Hanin: Komünist Parti’nin en tanınmış Yahudi ismi, 2009’dan bu yana milletvekili.
  9. Talib Ebu Arar: İslami hareketten. Nakab çölündeki Bedevilerin sorunlarını parlementoya taşımasıyla bilinen isim.
  10. Yusuf Cebarin: Filistin toplumunda tanınan insan hakları savuncusu.
  11. Abdullah Abu Maruf: Komünist Parti Politbüro üyesi.
  12. Basil Ğattas
  13. Usame Saadi

KAYNAK: Sendika.Org, BBC Türkçe

Be the first to comment

Leave a Reply