Kıbrıs Cumhuriyeti İnşaat Sektöründe Diktatörlük

2fbfb08deecedda2514cc04e876e932d_LCyprus Mail’in haberine göre, güneyde sendikalar inşaat müteahhitlerini, çalışanları zamanında ödememek, maaşlarda kesintiye gitmek hatta bazı durumlarda işçilere aylarca maaş vermemekle suçladı. Sendikalar, çalışanların işten kovulma korkusuyla konuyla ilgili konuşmadıklarını da söyledi.

 

Geç ödeme ve işten çıkarma…

İşçi sendikaları PEO ve SEK’e göre, inşaat işçilerinin yüzde 90’a yakını zamanında ödenmiyor ve çoğunlukla sosyal sigorta ödeneklerini aylarca, bazı durumlarda da yıllarca alamıyorlar. SEK’ten Yannakis İoannou’nun yaptığı açıklamaya göre, haftalık ödeme sistemiyle çalışan bazı inşaat işçilerinin, bir ile beş hafta arası maaşsız bırakıldığı ve bazı inşaat şirketlerinin sadece geçen hafta Noel döneminde çalışan işçilerine maaş ödemeyi başardıkları belirtiliyor. Ioannou, “Bazı şirketler çalışanlarına maaş vermek yerine, gitmelerine izin veren bildirim mektupları veriyor” dedi. Çalışanlar neden grev veya protesto yapmıyor sorusu sorulduğunda Ioannou, işçilerin işverenleriyle çatışma yaşamak istemediği cevabını verdi.

“İnşaat sektöründe bugün diktatörlük vardır…”

Ioannou bir çok kişinin sosyal sigortalarının ödenmediğini ve bunun emeklilik ödemeleriyle sorun yaşayabilecekleri anlamına geldiği gerçeğini de ekledi ve “İnşaat sektöründe bugün diktatörlük vardır. İnsanlar konuşmaya korkuyor ve yıllarca mücadele ederek kazandıkları hakları ellerinden alınıyor” dedi.

“Şirketler krizden avantaj sağlıyor… Maaşlara stopaj uygulanıyor”

PEO’dan Michalis Papanicolaou, inşaat şirketlerinin ülkede yaşanan mevcut ekonomik krizden avantaj sağlayarak maaş ve ücretlere stopaj uyguladıklarını belirtti. Papanicolaou “Bu korku hissini ortadan kaldırmak ve inşat şirketleri ile inşaat işçileri arasında uzlaşma gerektiği mesajını yaymak bizim sorumluluğumuzdur” dedi. Papanicolaou eğer harekete geçilmezse, gerçek anlamda inşaat sektörünün yıkılabileceği korkusunun var olduğunu da ekledi.

(Cyprus Mail)

Be the first to comment

Leave a Reply