MALİYE BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA: YAPTIK AMA NİYE YAPTIK?

Yorum-Haber (ADL ÖZEL)

Maliye Bakanlığı Basın Bürosu, Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı’nın 2015 senesi boyunca tüm çalışanlara ve emeklilere dondurulması ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada net ifadelerden kaçınıldığı gözlemlenirken, Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı’nın dondurulduğu resmi olarak duyuruluyor.

Gerekçe olarak, TÜFE’nin 2011 itibari ile işe girenlere bazı “kazanımlar” sağlayacak şekilde 2015 içerisinde yeniden belirlenmesi gösteriliyor.

Minareyi çalan kılıfını da hazırlıyor mu?

Bakanlığın yaptığı açıklamada, 2011 sonrası işe girenlere verilen net olmayan vaadlerle emekçi kesimleri bölmeyi amaçladığı izlenimi ortaya çıkarken, yeni düzenlemenin 2011 sonrası işe girenlerin de Hayat Pahalılığı ödeneğini kaldırması ve hiçbir çalışan için yeni düzenleme yapmaması ise dikkat çekiyor. Öte yandan hükümetin niyetini, düşük gelir düzeyindekilere menfaat sağlamak olarak duyuran bakanlık, düşük ücretlerin kaynağı olan Göç Yasası’nın kaldırılmasına  yönelik bir adımdan da bahsetmemesi acaba “minareyi çalan kılıfını da hazırlıyor mu?” sorusunu akıllara getiriyor.

Yaptıkları yapacaklarının teminatı mıdır?

Çalışanların hakkını bugün  gasp eden, gelecekte ise bu konuda düzenlemeler yapacağını vaad eden hükümetin geçmiş pratikleri ise vaadin gerçekliği ile ilgili tedirginlik yaratıyor. Bilindiği üzere hükümetin büyük ortağı ve Maliye Bakanı Zerren Mungan’ın partisi olan CTP, hükümette olduğu 2008’de Sosyal Güvencesizlik Yasası ile emekçilerin hakkını budamış, mağduriyetlerin kaynağı olan Göç Yasası’nı ilk kez meclise sunmuştu. Öğrencilerin yaz burslarının kaldırılması da nitekim bugünkü hükümet döneminde gerçekleşmişti. Maliye Bakanı Zerren Mungan’ın yayınlanan ses kayıtlarında emekçilerin örgütleri olan sendikaları bitireceğini söylediği de toplumsal hafızamızda yer etmiş diğer bir nokta. Ayrıca “Göç Yasasına Dur de İnisiyatifi” adı ile sendikaların hali hazırda aktif mücadele verdiği bir  dönemde, sendikalara danışılmadan emekçilerin çıkarlarına olacağının iddia edildiği böylesi bir kararın kapalı kapılar ardında alınması da kafaları iyice karıştırıyor.

Maliye Bakanlığı’nın açıklamasının tam metni ise şöyle;

Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştur.

Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE  endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi yapılması öngörülmektedir.

Bu düzenleme OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecektir.

 

                                                                                                                    Maliye Bakanlığı

                                                                                                                         Basın Bürosu

Be the first to comment

Leave a Reply