Peru, Virüs Harcamaları Artarken ‘Dayanışma’ Vergisi Adıyla Servet Vergisi Planlıyor

Peru Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra, hükümetin koronavirüs salgınıyla boğuşurken vergi mevzuatını ayarlama önerilerini hazırladığını söyleyerek, zenginlerin devlet kasasına daha fazla ödeme yapması gerekebileceğine işaret etti.

Vizcarra Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Kongre’den vergilendirme ve finans alanındaki yasaları değiştirme iznini istemeyi planladığını söyledi. Vizcarra herhangi bir ayrıntı vermese de “en varlıklıların en varlıksızlar ile dayanışma göstermesinin” önemli olduğunu söyledi.

Kongre tarafından yetkilendirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri hükümetin Kongre’de uzun bir tartışma ve oylama sürecinden kaçınarak değişiklikleri hızlı bir şekilde izlemesine izin verecektir. Vizcarra bu durumu “Kaybedecek zaman yok” sözleri ile ifade etti.

Zenginlere yönelik olarak artırılan vergiler birçok Perulu tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Nüfusun çoğunluğu kayıt dışı ekonomide çalışıyor ve gelir vergisi ödemiyor ve çoğunun virüs salgını ile başa çıkmak için sınırlama önlemleri nedeniyle kazancı yok.

Maliye Bakanı Maria Antonieta Alva, hükümetin zenginler için bir vergi almayı düşünüp düşünmediği hakkındaki soruya, “Vergiler kriz anında uygun bir önlemdir” diyerek hükümet, “dayanışma ilkesinden esinlenilen” önlemleri değerlendiriyor diye ekledi. Antonieta, “Uluslararası standartları takip ederek, anayasal mantıklılığı takip ederek önerdiğimiz her şeyden çok sorumluyuz” diye ekledi.

Açlık Beklemez

Bazı analistler vergi geliri düştükçe ve ekonomi ilk on yıl içinde daraldıkça bu yılki gayri safi yurtiçi hasılanın % 10’unu aşabileceğini söylüyor ve Vizcarra’nın hükümeti bu bütçe açığını karşılamanın yollarını arıyor.

Ülke geçen hafta rekor 3 milyar dolarlık tahvil satarak mali durumu finanse etmek için kriz rezervi oluşturdu.

Vizcarra, hükümetin, koruma tedbirlerini 15 Mart’tan bu yana üçüncü kez uzattıktan sonra tüm evlerin dörtte üçünü kapsayacak şekilde bir nakit yardım programı genişleteceğini söyledi.

Hükümet 6,8 milyon haneye nakit ödeme için 5,2 milyar sol (1,5 milyar dolar) harcayacak ve her biri 760 sol alacak. Vizcarra, en yoksul 3,5 milyon aileye 1 milyar sol dağıtmanın bir aydan fazla sürdüğünü bunun da çok uzun bir süre olduğunu söyledi.

Vizcarra, bürokratik gecikmeleri ve ülkenin hanehalklarının yarısından fazlasının banka hesabı bulundurmamasını suçladı.

“Daha hızlı olmalıyız. Açlık beklemez” dedi.

Virüs ülkede 572 kişiyi öldürdü ve 20.000’den fazla kişi de enfekte oldu. Bu da Güney Amerika’da Brezilya’dan sonra en yüksek oran.

(BloombergTax)