Sokağa Çıkma Yasağı Sürecinde Ev İçi Şiddeti KEK’e Sorduk

www.ankaradegillefkosa.org olarak içinden geçtiğimiz süreçte uygulanan sokağa çıkma yasağının ev içi şiddet bağlamında yansımalarını Kadın Eğitimi Kolektifine sorduk.

Kadın Eğitimi Kolektifi Didem Koçak sorularımızı yanıtladı.

EV İÇİ ŞİDDET , bu dönemde hiç bahsi geçmeyen ve üzerinde durulmayan bir konu. 

Yetkililerin bile yokmuş gibi davrandığı böylesine önemli bir konu, sin da gulle geçsin havası yaratmıyor mu sizce de ? 

  • İçinde bulunduğumuz bu süreci ev içinde uygulanan şiddet bağlamında nasıl değerlendirebilirsiniz?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmak zorunda olmamız ev içi şiddete boyun eğeceğimiz, sesimizi çıkarmayacağımız anlamına gelmez. İnsanların eve kapanmış olmaları ev içi şiddeti görmezden geleceğimiz, yokmuş gibi davranacağımız anlamında da  değildir. Şiddete uğrayan kişiler bu durumu; ertelenecek, görmezden gelinecek , idari izin bitince gündeme getirilecek bir konu olarak görmesinler. Yine eskisi gibi gerekli yerlere başvurularını yapabileceklerini ve yardım alabileceklerini unutmasınlar.

  • Bu dönem içerisinde ev içi şiddetin arttığına veya azaldığına dair bir bilgi var mı?

Kıbrıs’ın kuzeyinden yapılan tek açıklama, polisin kadına yönelik şiddet birimine Mart ayında olan başvurularda %10’luk bir düşüş yaşandığıdır. Bu durumun gerçeği yansıtmadığına inanıyoruz. Kıbrıs’ın güneyinde ve Türkiye’de ev içi şiddetin artışı ile bilgiler mevcut fakat bizde bu konuda Sosyal Hizmetler tarafından açıklama yapılmış değil. Kuzeyde de ev içi şiddet vakalarının arttığına dair pek çok duyum aldık. Bu duyumlar adli haberlerden ve kolektife üye kadınlara danışanlardan elde ettiğimiz bilgilere dayalıdır. 

  • Peki kadına şiddet anında nasıl yardım istenebilir? 

Bu dönem içerisinde sosyal hizmetler ihbar hattı çalışmaya devam etmektedir. Şiddet görüyor veya tehdit ediliyorsanız ya da bir yakınınız bu durumda ise bu konuda endişeleriniz varsa ALO 183ü arayarak destek alabilirsiniz.

  • İnsanlar yakınları, komşuları veya akrabaları ile sorun yaşamaktan çekindikleri ya da başlarının belaya girmesini istemedikleri için genellikle bu tür ihbarları yapmak istemezler. Bu durumla ilgili ne söyleyebilirsiniz?

ALO 183‘ü arayan kişilerin, ihbarda bulunanların kimlik bilgileri gizli tutulduğundan ihbarda bulunmuş olmak akrabanız ya da komşunuzla sorun yaşamanıza neden olmayacaktır. Aksine şiddete uğrayan kişiye yardım etmiş olursunuz.

  • Sosyal Hizmetler hattını(ALO 183) aramak dışında başka nerelere ulaşılabilir?

Şiddete uğrayan kişi, şiddet uygulayan aleyhinde 155’i arayarak polise şikayette bulunabilir.

Polise yapılacak şikayette ise dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta bulunmaktadır.

Birincisi; şiddet uygulayan kişi aleyhinde polise yazılı olarak şikayette bulunulmalı. Yazılı şikayet şiddet uygulayan kişi aleyhinde cezai yargılama yapılabilmesi bakımından önemlidir.

İkincisi ise; olayın nasıl gerçekleştiğini anlatan ve sonu şiddet uygulayan kişiden şikayetçi olduğunuz cümlesi ile biten ve cümlenizin bittiği yere imzaattığınız ifade şikayet niteliği taşır.

Sonu “ŞİKAYETÇİYİM” kelimesiyle bitmeyen ifadeler, şikayet niteliği taşımadığından şiddet uygulayan aleyhinde bir ilem başlatılmasına etkide bulunmaz.

  • Şiddet uğrayan kişiler sığınabilecekleri bir yerleri, kaçabilecekleri bir yakınları veya alternatiflerinin olmaması durumunda ne yapabilirler?

Şiddete uğrayan kadınlar , şiddet gördükleri ortamdan kaçamıyor, sığınabilecek alternatif bir yer bulamıyorsa kendilerini, şiddete uğradıkları yerde kalmaz zorunda hissetmesinler. LTB sığınma evi salgının yaşandığı bu dönemde , gerekli tüm sağlık önlemlerini alarak hizmet vermeye devam etmektedir.

İhtiyaç durumunda 0542 876 30 30 ve 0533 855 30 30numaralı telefonlardan sığınma evi çalışanlarınaulaşmak mümkündür.

  • İdari tatil süresince mahkemeler veya adli yardım ile ilgili hizmetler devam ediyor mu?

K. T. Barolar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aralarında devam eden, şiddete uğrayan ve düşük gelir düzeyine sahip kadınlar için uygulanan adli yardım hizmeti idari tatil süresinde de verilmeye devam edeceğini duyurdu. 

Bu da şu demek oluyor: idari tatil süresince şiddete veya şiddet tehdidine uğrayan kişiler mahkemeden koruma emri alabiliyor ve geliri düşük veya çalışmayan kadınlar için de adli yardım hizmeti sürüyor. Böyle bir durumda Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla baroya başvuru yapılabilir.

  • Son olarak eklemek istediğiniz değinmek istediğiniz konu var mı?

Şiddet denilen şey yaşa, sosyo-ekonomik duruma, cinsiyete bakmaz. Özellikle içinde bulunduğumuz bu süreçte kimse uğradığı şiddete katlanmak zorunda değildir. Aynı zamanda şiddete şahit olanların da susması bir nevi suça ortaklıktır. Bu sebeple hep birlikte dayanışarak ve direnerek şiddete dur diyebiliriz. Ev içi şiddete uğruyorsanız; ne yapabileceğinizle ilgili danışmak, destek istemek için yetkililere ulaşamıyorsanız size yardımcı olmamız için Kadın Eğitimi Kolektifi’nin facebook sayfasından mesaj atarak bize ulaşabilirsiniz. Özellikle salgın ve önlemler döneminde daha da dikkatli ve duyarlı olmak durumundayız. Ayrıca sınırları içinde yaşadığımız ve bizi korumakla mükellef olan devlete bu görevini hatırlatmak da bizim görevimiz. O nedenle sessiz kalmayın. 

#kadındayanışmasıyaşatır

#kadıneğitimikolektifi