Tabipler Birliği Başkanı Gürkut: Açılma İçin Şartlar Yerine Getirilmedi

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, Mayıs TV’de canlı yayına  katılarak bugünkü koşullarda sektörleri açmanın şartlarının yerine getirilmediğini söyledi ve 4 Mayıs’a kadar yerine getirilecek mi diye sordu. Mayıs Tv’de canlı yayın konuğu olan Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut , Damla Dabis Özel’in sorularını yanıtladı.

Hazırılıklar Farazi mi?”

Özlem Gürkut,“ Sağlık Bakanı’na birkaç kez sordum yine soracağım . Mevcut hastalarla ilgili bir çalışma yaptık mı?  Ülkemizde risk grubunu oluşturan kaç kişi yaşıyor? Sektörler açılınca bu risk grubunu karşımızda bulacağız. Onlar bizim hastalarımız olacak. Malzemeyi kaç kişiyi tedavi etmek için yedekledik bilmiyoruz. Hazırlıklarımızı farazi mi yaptık organize şekilde mi yaptık” diye sordu.

Yarın Açılmaya Hazır Değiliz”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut yarın açılmak için hazır olunmadığını, evde kalan halkın, sektörlerin, ekonominin dayanacak gücü kalmadığını gördüklerini fakat bunun gerekli şartların yerine getirilerek yapılması gerektiğini söyledi. “Sektörlerin açılmasına biz de karşı değiliz fakat ön şartlarımız var” diyen Özlem Gürkut, yarın açılmaya hazır değiliz ama  Bakanlığın elinde bizi bekleyen tabloyu gösteren bir hazırlık varsa ve nasıl bir hazırlık yapıldığını söyleyebiliyorsa o zaman 4 Mayıs’ta sektörleri açmayı konuşalım” dedi.

Özlem Gürkut’n açıklaması şöyle:

Sektörleri Açmanın Şartları Yerine Getirilmeli”

4 Mayıs’ta sektörleri açmanın şartları yerine getirilmeli. Bugün bu şartlar yerine getirilmemiştir.  Mevcut hastalarımızla ilgili bir çalışma yaptık mı? Ülkemizde risk grubunda olan kaç kişi yaşıyor? Bununla ilgili bir çalışmamız var mı? Bu soruların yanıtını bilmemiz gerekiyor çünkü biz sektörleri açtığımız zaman bu insanları korumak zorundayız. Risk grubunun korunmasında özel yöntemler geliştirmemiz gerekir. Belki yüksek risk grubunda olan insanları otellerde bazı merkezlerde misafir etmeyi sürdürmeliyiz.

Sektörleri açmayı düşünüyorsak malzemeyi kaç kişiyi tedavi etmek için yedeklediğimizi bilmeliyiz. Hazırlıklarımızı farazi mi yaptık yoksa organize şekilde mi yaptık bilmeliyiz.  Önümüzde veri yok bir çalışma yok ve biz bu nedenle endişeliyiz! .

Yatak Sayısında Artış Yok

Ventilatörlerimiz geldi ama düne kadar henüz bir tanesi bile bağlanmamıştı. Dün sıfır eklemiş ventilatör vardı.  Günde  100 hasta gelirse yoğun bakım yatak sayımız yetersiz. Ben Tabipler Birliği Başkanı olarak bir hekim olarak yatak sayımız yetmediğinde 2.hastane olarak neresinin kullanılacağını bilemiyorum. Evet bazı çalışmalar yapıldı ama neyi karşılamak için yaptık?

Karantina merkezi kurduk sonra diğer hastaları başka hastaneye gönderdik sonra hastanemize geri döndük. Yatak sayımı sabit ve şu anda yatak sayımızda bir artış yok . Daha fazla hasta olacaksa ki olacak daha çok ilaç  lazım ve sağlık personeli için kişisel koruma amaçlı malzeme de lazım.

Özetle daha hasta sayısına hazır hale gediğimizde sektörleri açmayı konuşmalıyız. Sağlık Bakanlığı 4 Mayıs’a kadar sağlık alt yapısını hazır hale getireceğini söylüyorsa bunu konuşalım. Tüm bunlar için 45 günlük bir zamanımız vardı .Halk evde kalarak bize bu hazırlık için fırsat verdi. Bu zamanı doğru kullanabildik mi? Sağlık personelinden tutun da sektörlerde çalışanların örneğin temizliği sağlayacak kişilerin de eğitilmesi lazım. Bunu sağlayacak mıyız?

Sayı Artarsa İkinci Bir Hastane Yok

Dünya Sağlık örgütü alınan tedbirleri yavaş yavaş kaldırmak için şartlarımız var diyor; Biri yavaş yavaş bulaşı azaltma diğeri de sağlık sistemini hazır hale getirmek… Sağlık alt yapısıyla ilgili tüm önlemleri almak zorundayız aksi halde açılmayı tartışamayız. En başından beri bunu söylüyoruz. 45 günlük bir süre vardı ama  minik minik ve bugün verilen kararı yarın değiştirerek adım atılıyor. Ben bir hekim olarak sektörler açılırsa aynı anda 200 hasta olursa ikinci hastane olarak nereyi kullanacağımızı bilmiyorum. Biz sektörü açıp daha fazla hastayı tedavi ederiz dersek ve gereklerini yerine getirmezsek bugünün şartlarıyla bunu yaparsak bütün çalışmaları çöpe atmış oluruz. Bir kez daha söylüyorum biz de sektörlerin açılmasına karşı değiliz ama ön şartlarımız var ve bugün için bu şartların yerine getirildiğini görmüyorum!

Salgın Riski Devam Edecek

Bu salgın bir tedavi yöntemi, ilaç bulunana kadar devam edecek. Ya da toplumun %67’si virüsü kapıp iyileşene kadar devam edecek. Sektörlerin açılması için şartlar yerine getirilmiş ve açılmış olsak da bileceğiz ki maskeyle işe gitmeye,mesafe kuralına uymaya ve kişisel korunmaya dikkat edeceğiz.İş yerlerinde önlemler alınmak zorunda.Temizliği yapanların da personelin de  eğitilmesi gerekecek. Halka hizmet verecek tüm çalışanlara önceden testler yapılmak zorunda.

Söz Kıbrıs