ADL GAÜ Akademisyeniyle Özel Röportaj: “Dava açma hazırlığı içerisindeyiz”

ADL ÖZEL

Girne Amerikan Üniversitesi çalışanlarıyla başlattığımız röportajlar dizisine, bugün eski bir GAÜ akademisyeniyle devam ediyoruz. GAÜ’de maaşların ödenmemesi ve sosyal yatırımların yapılmaması üzerine gündeme gelen konunun ardından başlattığımız röportajlar dizimiz ilerleyen günlerde de devam edecek…

 

Soru: Kaç senedir GAÜ’de çalışıyordunuz?

Cevap: 3 yıla yakındır orada çalışıyordum, çalışma koşullarından dolayı istifa ettim.

 

Soru: Çalışma koşullarınız nasıldı? 3 yıllık süre zarfında bir değişiklik yaşandı mı?


Çalışma koşullarımız ve çalışma ortamımız, özellikle de ofislerimizin durumu çok kötüydü. Sözleşmemize göre haftada 21 saat ders vermemiz gerekirken 27 saate kadar ders verdiğim oluyor, ekstra saatler için ücret verilmiyordu.

Ofislerimizdeki mobilyalar, kapı-pencereler dökülüyordu. O kadar ki pencerelerden dolayı bir kez ofis arkadaşımın eli yaralanmış, bir kez de temizlik görevlisi parmağını kırmıştı.

Neredeyse çalışırken kullandığımız elektriğin, suyun parasını isteyeceklerdi…

Derse hazırlanmamız ve derslerimizde kullanmak üzere hemen hemen hiçbir kırtasiye malzemesi temin edilmiyor, sınıfta kullandığımız tahta kalemini bile kendimiz alıyorduk. Ofislerimizde telefon, printer, sınıflarda ise internet hiçbir şekilde bulunmuyordu, günde yalnızca 5 sayfa çıktı alma hakkımız vardı. O 5 adet A4 kağıdı çıktı dışında kesinlikle hiçbir malzeme temin edilmiyordu.

Öğlen yemeğimizi yiyebileceğimiz ya da çay, kahve yapabileceğimiz bir mutfak yoktu. Yanımızda getirdiğimiz yemeği veya kahve için kullandığımız sütü muhafaza etmek için ofisimize kendi paramızla almayı talep ettiğimiz mini buzdolabını, başka ofislerde olmasına rağmen, elektrik çekeceği için kullanmamıza izin verilmiyordu,  neredeyse çalışırken kullandığımız elektriğin, suyun parasını bile bizden isteyeceklerdi…

Soru: Ödemeleriniz düzenli olarak her ay yapılıyor muydu? Maaşlarınızla ilgili ek saatlerin ödenmemesi dışında bir problem yaşıyor muydunuz?

Cevap: Ödemelerimiz hem düzensiz hem de karışıktı. Benim maaşım döviz üzerinden olduğunda kur hesabını bahane göstererek hemen her ay 150 Euro’ya yakın bir meblağ maaşımdan düşük bir ödeme yapılıyordu.

Capital Bank’a geçtiğimiz takdirde ödemelerimizin düzenli olacağı söylendi

Maaşlarımız daha evvel Ziraat Bankası’na gecikmeli şekilde yatırılıyordu, bir gün maaş hesabımızı Capital Bank’a almamız durumunda düzenli ödeneceğimiz söylendi. Meğer maaşlarımız için açılan hesap, borçlu cari hesabımış ve maaşlarımızı aslında bankadan kredi olarak alıyormuşuz. Buna rağmen birçok çalışan gününde maaşını alabilmek için Capital Bank’tan ödenmeye razı oldu.

Soru: Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarınızda aksaklıklar oluyor muydu? Bu konuda gibi sorunlarla karşılaştınız?

Cevap: Sosyal sigorta yatırımlarımız ilk 9 ay yatırıldı, ihtiyat sandığı yatırımlarım ise hiç yapılmamış.

“Kronik mide rahatsızlığımdan endoskopiye girmem gerekiyordu sigortam yatırılmadığı için giremedim.”

Kronik mide rahatsızlığımdan endoskopiye girmem gerekiyordu sigortam yatırılmadığı için giremedim. Muhasebedeki sekretere bunu söylediğimde okulun durumu olmadığı sigortaları yatıramayacağını bu yüzden de endoskopi yaptıramayacağımı söyledi.

Soru: Bunlar dışında üniversitede idari veya akademik konularda başka sorunlarınız oldu mu?

Cevap: Dekan bize genel olarak saygılı davranmaz, yanında öğrenciler olduğunda bile bizi azarlardı. Başı her sıkıştığında “burayı gestapoya çeviririm, herkes haddini bilsin” diyerek üstlerine bizi şikayet etmekle tehdit ederdi.

Üniversitenin davası sürerken Facebook profil resmimizi değişmemiz için baskı yapıldı…

Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi ismi konusunda mahkemede dava görülürken katılımın zorunlu olacağı ve gelmeyenler için soruşturma açılacağı ilan edilen bir toplantı düzenleyerek burada Facebook’taki kişisel hesaplarımızda profil resimlerimizi GAÜ amblemli “Bugün Adalet İçin” yazan görselle değiştirmemiz konusunda baskı yapıldı.

Adli tatil sonrası dava açacağız

Soru: Yaşadığınız sorunların çözümüyle ilgili nasıl bir yol takip ettiniz? Yetkilerle görüştünüz mü veya başka bir yola başvurdunuz mu?

Cevap: Maaş ve yatırımlarla ilgili Muhasebe Müdürü, Personel Müdürü, İnsan Kaynakları ve Genel Sekretere çeşitli zamanlarda bildirimlerde bulundum ancak her defasında geçiştirildi şikayetlerim .

Şu an avukatım aracılığıyla ödenmeyen maaşımın yatırılmasıyla ilgili ihbar gönderildi, adli tatil sonrası  dava açma hazırlığı içerisindeyiz.