Kayıp ve Gelen İlaçlarla İlgili Belirsizlikler Devam Ediyor

Yaklaşık 2 hafta önce Mağusa Devlet Hastanesi’nde “Plaquenil” isimli ilacın 7-8 doktor tarafından yakınlarına 100’er, 200’er ve 500’er tabletler halinde reçete edilmesiyle toplam 1400 tabletin stoktan yağmalandığı basına yansımıştı.

Her ne kadar olayın basına yansımasının ardından bu ilaçların tespit edilerek “1 saat içerisinde” geri alındığı ve stoklarda bir eksiklik olmadığı Hastane Başhekimi Kalfaoğlu tarafından ifade edilmiş olsa da, bu olay akıllarda birçok soru işareti bıraktı.

“Soruşturma Başladı” Bilgisi Henüz Basına Düşmedi

Öncelikle, Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlatılacağını ve polise şikayette bulunulacağını ifade etmiş olmasına rağmen gelişmelerle ilgili kamuoyuyla ilgili herhangi bir bilgi henüz paylaşılmış değil.

Halkla Bilgi Paylaşılmaması Güvensizlik Doğuruyor

Evrak kaydı belli olan bir mesele olması ve kişilerin tespit edildiğinin iddia edilmesi göz önüne alındığında, özellikle de sağlıkla ilgili böylesine kritik bir süreçte iki haftalık bir sürede gerek disiplin gerekse de cezai işlem uygulanıp uygulanmadığıyla ilgili halkla bilgi paylaşılmaması güvensizlik doğurmakta.

Bakanlık İlaç Stoğu Hakkında Sessiz

Bunun yanında, Şubat ayı ortasından beri dünyada gittikçe yaygın olarak Covid-19 tedavisinde kullanılmaya başlanılan ilacın stok durumu hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir surette ne bu olay öncesinde ne sonrasında bilgi verilmiş değil.

Yağmalanan İlaçlar Tedavide Etkili

İlgili ilaç, yaygın marka adıyla “Plaquenil”, içerik olarak ise “Chloroquine” (Klorokin) 1940’lı yıllardan beri sıtmaya karşı kullanılan bir ilaç. Kesin bir tedavi olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte özellikle Fransa ve Çin’deki araştırmaları takiben dünyanın birçok yerinde ilacın virusü bloke ettiği ve tedaviye yardımcı olduğuyla ilgili deney ve veriler artmakta.

İlaç şu anda birçok ülkenin Covid-19 tedavi protokollerine girmiş durumda. ABD, Fransa ve Kıbrıs’ın Güneyi ise bu ülkelerden bazıları. Kıbrıs’ın Güneyinde faaliyet gösteren “Remedica” isimli ilaç firması 2 hafta önce Kıbrıs’ta yeterli Klorokin stoğunun bulunduğunu duyurmuş, Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ise yurtdışındaki vatandaşlarına başvurmaları halinde klorokin ulaştırabileceğini ilan etmişti. 

İlacın Üretim Maliyeti Düşük

Ayrıca ilacın üretimi kolay ve maliyeti düşük. Şu anda ilacı ürettiği bilinen 5’in üzerinde ilaç firması var.

İlaç Tedavi Protokolünde mi?

Dünyadaki tüm bu gelişmelere rağmen ilacın kktc’deki stok durumu veya neden tedavi protokolünde olmadığı bilinmiyor. Klorokin çok yakın bir zamana kadar Türkiye Cumhuriyetinde de tedavi protokolünde değildi. Ancak Türkiye’nin yerli ilaç firması Abdi İbrahim, 3 gün önce canlı yayında ilacı üretmeye başladıklarını ve ilk partiyi (70 bin paket) TC Sağlık Bakanlığı’na teslim ettiklerini açıkladı.

Abdi İbrahim’den yapılan açıklamaya göre firma ilacın ruhsatını 2019 sonunda almış. Fransa, İsviçre, Kıbrıs, ABD, Hindistan gibi ülkelerde üretimi yapılan ilacın üretim piyasasına bir Türk firmasının da katılmasıyla birlikte klorokinin TC’deki tedavi protokolünde daha yaygın yer alması da şimdi daha olası.

Gelen İlaçların Markası, İçeriği ve Adeti Ne?

Son olarak Sağlık Bakanı Ali Pilli 6 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada “1 saat içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nden uçakla özellikle Covid-19 tedavisinde kullanılmak üzere anti-viral ilaçlar gelecektir. ” şeklinde bir açıklamada bulunmuş fakat gelen ilaçların markası, adeti ve içeriği hakkında herhangi bir bilgi vermemiştir. 

Klorokin mi?

Bu ilaçların içeriğinin Klorokin olması ve Türk ilaç firmasının yeni üretip TC Sağlık Bakanlığına teslim ettiğini duyurduğu partiden olması da ihtimaller dahilinde.

Ne Kadar İlaç Var? Protokol Nedir?

Bu gelişmeyle birlikte ilaç meselesindeki sorular cevaplanmak bir yana katlanarak artmıştır. Yağmalanan ilaçlar ve yeni gelen ilaçlar bir araya getirildiğinde, ne kadar ilacımız var ve tedavi protokolümüz nedir?

Bu konuda şeffaf açıklamalar tüm dünyada yapılıyorken Sağlık Bakanlığı ilaçlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan neden geri durmaktadır?

(Kıbrıs Gazetesi)

(Diyalog)

(BBC Türkçe)

(The Lancet)

(The Pharma Letter)

(CNNTürk)

CNNTürk)