Üreticiler Örgütlensin Mangallar Sönmesin – Hayrettin Seheroğlu

Herkesin bildiği gibi Kıbrıs kültüründe mangalın yeri oldukça fazladır. Çoğu Kıbrıslı haftanın yorgunluğunu atmak ve ailesiyle beraber vakit geçirmek için hafta sonları mangalın başında toplanır. Ama et fiyatlarının aşırı artmasından dolayı artık mangal dumanları azalmaya halk et alamamaya başlamıştır.

Aşırı miktarda artan yem fiyatları, üst üste gelen kurak seneler, ve birçok girdi maliyetinin artması yetmezmiş gibi 3-4 ay sonraya yazılan çekler ve ucuz fiyata kaçak gelen etler üreticiyi batağa sürüklüyor. Maliyetler bu kadar yüksek olunca üretici hayvan yetiştiremiyor ve yıldan yıla yetiştirilen hayvan sayısı azalıyor. Buna bağlı olarak da et fiyatları artıyor.
Ayrıca kasapların, okkasını (1.3 kg) 18TL’ye alıp tüketiciye kilosunu 40 TL civarına satması tüketicinin ete uzanan elini adeta yanan kömüre uzatır gibi yakıyor.

Bu gidişata bir son vermek ve hem üreticinin batmasını engellemek hem de halkın daha ucuza et alıp mangalının başında haftanın yorgunluğunu atabilmesi için üreticilerin örgütlenmesi, kendi kooperatiflerini kurup güçlendirerek daha ucuza girdi temini sağlaması, et fiyatlarının aşırı derecede yükselmesine engel olması, ve hem emeklerinin karşılığını alacak hem de halka daha ucuza kaliteli et sağlayacak dayanışma mekanizmalarını yaratması gerekmektedir.

Başlıkta da bahsettiğim gibi üreticilerin örgütlenip daha ucuza üretim yapıp et fiyatlarının yükselmesine engel olması ile gittikçe azalan mangal kokucukları pişen et şişciklerin yanında yakılan zeytin yaprakcıklarının tütsüsü ile tekrardan mahalleyi saracak ve yan taraftaki gomşuya ”Gel be gomşu da kokusu var al bir şişcik sen da hem götür çocuklara da yesinler” sesleriyle karınların yanında gönüller de doyacak.

 

Hayrettin Seheroğlu
Bağımsızlık Yolu Üyesi